Babcine faworki
Składniki
4 żółtka
2 białka
3/4 szkl cukru
1/4 l kwaśnej śmietany
1 kg mąki
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 kostki roztopionej margaryny
1 kg smalcu
cukier puder do posypania
2 białka
3/4 szkl cukru
1/4 l kwaśnej śmietany
1 kg mąki
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 kostki roztopionej margaryny
1 kg smalcu
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
Smalec włożyć do garnka i roztopić (cały czas na gazie). Wszystkie składniki zagnieść razem. Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na 4 części. Każdą osobno rozwałkować. Wykrawać faworki. Smażyć na głęboki, tłuszczu ( rozgrzanym smalcu ). Osączyć z nadmiaru tłuszczu. Ostudzić. Posypać cukrem pudrem.
Piękne są! Ja jeszcze nigdy nie robiłam faworków, bo u mnie królują pączki. Muszę jednak spróbować ;-)
OdpowiedzUsuńMadzia polecam. Ja osobiście uwielbiam faworki i robię je nie tylko w czasie karnawału.
OdpowiedzUsuńFantastycznie wygląda. Też ostatnio robiłam faworki .
OdpowiedzUsuńtrafiłem tutaj ze strony kobietapisze bo widziałem pani przepis, ma pani talent!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) Dziękuję i zapraszam częściej do zaglądania do mnie :)
OdpowiedzUsuńfaworki są pyszne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam faworki, to wspomnienie dzieciństwa
OdpowiedzUsuń