niedziela, 2 marca 2014

Muffiny bananowo-czekoladowe

Muffiny bananowo-czekoladowe


Składniki

300 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
200 g brązowego cukru trzcinowego
1 łyżka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
3 jajka
0,5 kostki masła
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki mleka
2 dojrzałe banany
0,5 kostki startej gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao, cynamon i sól. Wymieszać. W drugiej misce utrzeć razem jajka, masło, olej i mleko. Banany obrać i rozgnieść widelcem. Wszystkie składniki razem ze sobą połączyć. Na końcu dodać startą czekoladę i delikatnie wszystko razem wymieszać. Tak przygotowanym ciastem napełniać foremki od muffinek do 3/4 wysokości. Piec 20 - 30 minut w 180 st C lub do tzw "suchego patyczka".

3 komentarze: