piątek, 7 lutego 2014

Muffinki z karmelizowanymi jabłkami




Składniki

2 jabłka
4 łyżki brązowego cukru
2 łyżki brązowego cukru do posypania muffinek
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
1 jajko
cynamon KAMIS do posypania muffinek
przyprawa do kawy i deserów KAMIS do posypania muffinek


Sposób przygotowania

Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić do garneczka i zasypać 4 łyżkami brązowego cukru i smażyć do odparowania płynu. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, mleko, olej i jajko włożyć do miski i wszystko razem szybko wymieszać. Formę do muffinek napełnić do połowy wysokości ciastem. Na to wyłożyć porcjami jabłka z brązowym cukrem. To wszystko na wierzchu posypać cynamonem KAMIS i brązowym cukrem. Piec 20 - 30 minut w 180 st C lub do tzw "suchego patyczka". Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem lub przyprawą do kawy i deserów KAMIS.

Smacznego !!!


 

3 komentarze: