Pudrowe kokardki
Składniki
4 żółtka
2 białka
3/4 szkl cukru
1/4 l kwaśnej śmietany
1 kg mąki
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 kostki roztopionej margaryny
1 kg smalcu
cukier puder do posypania
2 białka
3/4 szkl cukru
1/4 l kwaśnej śmietany
1 kg mąki
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 kostki roztopionej margaryny
1 kg smalcu
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
Smalec włożyć do garnka i roztopić (cały czas na gazie). Wszystkie składniki zagnieść razem. Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na 4 części. Każdą osobno rozwałkować. Z ciasta wycinać prostokąty o wymiarach 2/4 cm. Na środku każdego prostokąta zgnieść ciasto palcami do środka formując kokardkę. Smażyć na głębokim tłuszczu ( rozgrzanym smalcu ). Osączyć z nadmiaru tłuszczu. Ostudzić. Posypać cukrem pudrem.
świetny pomysł, jakie śliczne !
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł Kasiu .
OdpowiedzUsuń