czwartek, 13 lutego 2014

Żurek mocno czosnkowy




Składniki


3 litry wody
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek pora (ok 10 cm)
4 ziemniaki
20 dag boczku parzonego wędzonego
4 kiełbasy śląskie
1 cebula
0,5 l zakwasu na żurek
6 ząbków czosnku
sól, majeranek
tłuszcz do smażenia


Sposób przygotowania


Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać do garnka z wodą i gotować ok 10 minut z kawałkiem pora. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć pokrojona w półplasterki kiełbaskę, pokrojony w paseczki boczek i pokrojoną w kostkę cebulkę. Przełożyć do zupy. Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaczki. Gotować do czasu, aż ziemniaki zmiękną. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Na końcu wlać zakwas i pogotować wszystko razem jeszcze ok 10 minut. Doprawić do smaku solą i majerankiem.

2 komentarze: