Babka bananowa
Składniki
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
10 dag masła
0,5 szklanki cukru
3 dojrzałe banany
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy z prawdziwa wanilią Kamis
lukier i skórka pomarańczowa do dekoracji
Sposób przygotowania
Banany obrać, pokroić na kawałki i wrzucić do miski. Dodać do nich śmietanę i połowę cukru. Zblendować. W osobnej misce utrzeć jajka z resztą cukru i z miękkim masłem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masę jajeczną połączyć z masą bananową i z mąką. Dokładnie wszystko razem wymieszać. Przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec 45 minut w temperaturze 180 st C lub to tzw "suchego patyczka". Po ostudzeniu polać lukrem i posypać skórką pomarańczową.
Babka wyszła ci przepyszna.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie,mniam..
OdpowiedzUsuń