poniedziałek, 10 lutego 2014


Tą zupkę kiedyś gotowała moja koleżanka z pracy. Zawsze pytała kiedy jesteśmy razem na zmianie i przynosiła mi ją w słoiczku. Zdradziła mi jej recepturę a teraz ja zdradzam ją Wam. Mam nadzieję, że będzie tak samo komuś smakować jak i mi :)
Do zupki użyłam przypraw firmy Kamis - jak dla mnie najlepsze. 


Zupa z fasolki szparagowej


Składniki

3 litry wody
1 porcja rosołowa
1 pęczek włoszczyzny
1 słoik (litrowy) fasolki szparagowej
5 ziemniaków
10 dag smalcu w kostce
0,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka lubczyku Kamis
sól ziołowa Kamis
pieprz Kamis
ocet do smaku

Sposób przygotowania

Porcję rosołową umyć i włożyć do garnka z wodą. Włoszczyznę obrać, umyć i również dodać do garnka. Wstawić na gaz i gotować. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Gdy warzywa będą na pół miękkie dodać ziemniaki. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i lubczykiem. Na końcu dodać fasolkę ze słoika razem z zalewą. Pogotować razem około 5 minut. Ze smalcu i mąki zrobić zasmażkę. Zasmażać tak długo aż zasmażka uzyska brązowy kolor. Przełożyć do gotującej się zupy. Zupę rozlać na talerze i do każdego z nich dodać 1 łyżkę octu.

2 komentarze: