środa, 12 lutego 2014

Miodownik z orzechami



Składniki


CIASTO
70 dag mąki
20 dag margaryny
0,5 szkl cukru
2 łyżki miodu
2 całe jajka
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki mleka

MASA ORZECHOWA
3 łyżki miodu
30 dag orzechów włoskich
5 dag masła
3 łyżki cukru

MASA BUDYNIOWA
1 l mleka
2 cukry waniliowe
0,5 szkl cukru
6 łyżek mąki ziemniaczanej
6 łyżek mąki pszennej
1 kostka margaryny


Sposób przygotowania


CIASTO
 Sodę rozpuścić z 2 łyżeczkami zimnego mleka. Ciasto zagnieść z podanych składników. Podzielić na 2 części. Jedną część upiec a na drugą surową wyłożyć masę orzechową i również upiec. Ciasta piec ok 20-30 minut w temp 170 st.
MASA ORZECHOWA
 Wszystkie podane składniki wrzucić do rondelka. Zagotować i gorące wyłożyć na surowe ciasto.
MASA BUDYNIOWA
 Z podanych składników ugotować gęsty budyń i gorący wylać na upieczony placek z masą orzechową. Przykryć drugim plackiem. Na ciasto układamy orzechy i polewamy dowolną polewą (najlepiej czekoladową). Placek jest przepyszny i nie taki słodki jak by się mogło wydawać. Szczerze polecam !!!

Rady

Jeżeli ciasto podczas wyrabiania będzie się kleić dodać więcej mąki.

3 komentarze: