Lekki torcik z bitą śmietaną i owocami
Składniki
CIASTO
8 jajek
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA
1l śmietanki 30 %
5 śmietan- fixów
5 łyżek cukru pudru
5 śmietan- fixów
5 łyżek cukru pudru
PONAD TO
winogrono
pomarańcza
ananas
tłuszcz i bułka tarta do formy
podłużne biszkopty
pomarańcza
ananas
tłuszcz i bułka tarta do formy
podłużne biszkopty
Sposób przygotowania
CIASTO
Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Dodać cukier cały czas ubijając. Następnie dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do jajek i delikatnie wymieszać łyżką. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto przelać do formy i piec 40 minut w temperaturze 160 st C do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto od razu wyjąć z formy, żeby równo opadło. Gdy ostygnie przeciąć na 3 równe części.
Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Dodać cukier cały czas ubijając. Następnie dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do jajek i delikatnie wymieszać łyżką. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto przelać do formy i piec 40 minut w temperaturze 160 st C do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto od razu wyjąć z formy, żeby równo opadło. Gdy ostygnie przeciąć na 3 równe części.
MASA
Śmietankę ubić mikserem na sztywno (nie za mocno, gdyż może zrobić się masło). Dodać cukier puder i śmietan-fixy. Dobrze wymieszać.
Śmietankę ubić mikserem na sztywno (nie za mocno, gdyż może zrobić się masło). Dodać cukier puder i śmietan-fixy. Dobrze wymieszać.
Pierwszą część ciasta przesmarować bitą śmietaną, na tym ułożyć owoce. Przykryć drugim ciastem. Posmarować bitą śmietaną. Na to położyć ostatnia część ciasta. Górę i boki tortu posmarować pozostałą śmietaną. Boki obłożyć podłużnymi biszkoptami a górę udekorować dowolnie owocami. Schłodzić.
wspaniale się prezentuje i na pewno jest przepyszny ! :)
OdpowiedzUsuń