Ciasto malinowe z wafelkami kakaowymi
Składniki
0,5 kostki margaryny Kasia
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
2 szklanki mąki
2 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki dżemu z malin
2 jajka
15 dag wafelków kakaowych
Sposób przygotowania
Margarynę, cukier i mleko zagotować. Ostudzić. Wsypać mąkę z proszkiem, jajka i wymieszać. Na końcu dodać dżem i wyrobić na jednolite ciasto. Połowę ciasta przełożyć do foremki, ułożyć wafelki, przykryć drugą częścią ciasta i piec 40-50 minut (lub to tzw suchego patyczka) w temperaturze 180 st C.
zastanawiam się tylko, jak patyczek przechodzi przez wafelki
OdpowiedzUsuńMiędzy jednym a drugim wafelkiem robi się przerwa i wtedy łatwo sprawdzić.
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe
OdpowiedzUsuńsuper pomysł z tymi wafelkami :)
OdpowiedzUsuńPoproszę do porannej kawki kawałeczek..
OdpowiedzUsuń