wtorek, 4 marca 2014

Rolmopsy w zalewie estragonowej

Rolmopsy w zalewie estragonowej


Składniki

10 płatów śledziowych a'la matjas
5 małych ogórków kiszonych
10 pasków papryki konserwowej
1 cebula

ZALEWA
5 szklanek wody
1 szklanka octu
1 łyżeczka soli
0,5 szklanki cukru
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka estragonu

Sposób przygotowania

Płaty śledziowe dobrze wymoczyć w wodzie - minimum 2 godziny. Ogórki przeciąć na pół. Cebulę obrać i pokroić ją w piórka. Na płacie matjasa ułożyć połowę ogórka, pasek papryki i piórko cebuli. Następnie zwinąć wszystko w rulon i spiąć wykałaczką tak, aby rolmops się nie rozszedł. W taki sam sposób przygotować pozostałe płaty śledziowe. Rolmopsy ułożyć w naczyniu. Wszystkie składniki na zalewę zagotować a następnie przestudzić. Przestudzoną zalewą zalać rolmopsy. Odstawić na minimum 24 godziny do przegryzienia.

4 komentarze: