Coś małego, słodkiego, idealne do popołudniowej kawki.
Taki właśnie jest herbatnikowiec.
Petit-beuerre przekładane kremem na bazie sera mascarpone i nutelli.
To musi być smaczne.
Herbatnikowiec z nutellą
Składniki
200 gram herbatników petit-beuerre
250 gram sera mascarpone
4 łyżki nutelli
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 szklanka wrzącej wody
groszki białej czekolady do dekoracji (u mnie od Cukieterii)
Sposób przygotowania
Ser
mascarpone wymieszać z nutellą. Kremem smarować herbatniki. Najpierw
posmarować jeden, przykryć drugim i odstawić. W ten sam sposób
przygotować pozostałe herbatniki. Kawę rozpuszczalną zalać szklanką
wrzącej wody. Przestudzić. Przelać ją do miseczki. Przygotowane
wcześniej herbatniki zanurzyć w naparze z kawy raz z jednej raz z
drugiej strony. Wierzchnią stronę herbatnika posmarować kremem. Ustawiać
na talerzu pionowo. Do herbatnika z kremem na wierzchu dołożyć następny
herbatnik namoczony w kawie (jego wierzchnią stronę również posmarować
kremem). Czynność powtarzać do wyczerpania herbatników. Na wierzchu i po
bokach rozsmarować pozostały krem. Na wierzchu ułożyć groszki z białej
czekolady. Herbatnikowiec dobrze schłodzić (najlepiej całą noc). Kroić
po skosie, żeby warstwy były ładnie widoczne.
Herbatnikowiec podałam na porcelanie od Porcelany Bogucice.
Nutelllllllla:D <3
OdpowiedzUsuńJutro trzeba wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńZnam osobę która chętnie wypróbowałaby ten przepis ;D
OdpowiedzUsuń