czwartek, 1 grudnia 2016

Herbatnikowiec z nutellą

Coś małego, słodkiego, idealne do popołudniowej kawki.
Taki właśnie jest herbatnikowiec.
Petit-beuerre przekładane kremem na bazie sera mascarpone i nutelli.
To musi być smaczne.

 
Herbatnikowiec z nutellą
 




 
Składniki
 
200 gram herbatników petit-beuerre
250 gram sera mascarpone
4 łyżki nutelli
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 szklanka wrzącej wody
groszki białej czekolady do dekoracji (u mnie od Cukieterii)
 
 
Sposób przygotowania
 
Ser mascarpone wymieszać z nutellą. Kremem smarować herbatniki. Najpierw posmarować jeden, przykryć drugim i odstawić. W ten sam sposób przygotować pozostałe herbatniki. Kawę rozpuszczalną zalać szklanką wrzącej wody. Przestudzić. Przelać ją do miseczki. Przygotowane wcześniej herbatniki zanurzyć w naparze z kawy raz z jednej raz z drugiej strony. Wierzchnią stronę herbatnika posmarować kremem. Ustawiać na talerzu pionowo. Do herbatnika z kremem na wierzchu dołożyć następny herbatnik namoczony w kawie (jego wierzchnią stronę również posmarować kremem). Czynność powtarzać do wyczerpania herbatników. Na wierzchu i po bokach rozsmarować pozostały krem. Na wierzchu ułożyć groszki z białej czekolady. Herbatnikowiec dobrze schłodzić (najlepiej całą noc). Kroić po skosie, żeby warstwy były ładnie widoczne.
 
Herbatnikowiec podałam na porcelanie od Porcelany Bogucice

3 komentarze: