Dzień dobry :)
Ponury dzień umilam sobie pysznym ciachem.
Ciasto z połówkami jabłek wprost rozpływa się w ustach.
Bardzo prosta w przygotowaniu a jednocześnie bardzo efektowna.
Ciasto z połówkami jabłek
Składniki
CIASTO
3-3,5 szklanki mąki pszennej
1 kostka Kasi
4 łyżki cukru pudru
1 jajko
1 serek Danio waniliowy (140 gram)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
LUKIER
1 szklanka cukru pudru
1,5 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
PONAD TO
6 jabłek
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania
CIASTO
Wszystkie
składniki przełożyć do miski (na początku wsypać 3 szklanki mąki) i
zagnieść na jednolite ciasto. Jeżeli ciasto będzie się kleiło można
dosypać jeszcze mąki. Podzielić na dwie części. Blachę o wymiarach 36
cm/25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i
przełożyć na spód blachy. Druga część ciasta włożyć do lodówki. Jabłka
przekroić na pół. Obrać ze skórki i wydrążyć środki. Obrane jabłka
ułożyć przecięciem do dołu na cieście rozłożonym na blaszce. Posypać je
cukrem waniliowym oraz cynamonem. Drugą część ciasta rozwałkować i
delikatnie przełożyć na jabłka. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i
piec około 50 minut w 180 st C.
LUKIER
Cukier puder dokładnie wymieszać z kwaśną śmietaną tak, żeby nie było grudek.
Ciasto po upieczeniu, jeszcze gorące polać lukrem i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto podałam na talerzu od Porcelany Bogucice.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz