poniedziałek, 12 grudnia 2016

Ciasto z połówkami jabłek

Dzień dobry :)
Ponury dzień umilam sobie pysznym ciachem.
Ciasto z połówkami jabłek wprost rozpływa się w ustach.
Bardzo prosta w przygotowaniu a jednocześnie bardzo efektowna.

 
Ciasto z połówkami jabłek
 



 
 
Składniki
 
CIASTO
 
3-3,5 szklanki mąki pszennej
1 kostka Kasi
4 łyżki cukru pudru
1 jajko
1 serek Danio waniliowy (140 gram)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
 
LUKIER
 
1 szklanka cukru pudru
1,5 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
 
PONAD TO
 
6 jabłek
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
 
 
Sposób przygotowania
 
CIASTO
 
Wszystkie składniki przełożyć do miski (na początku wsypać 3 szklanki mąki) i zagnieść na jednolite ciasto. Jeżeli ciasto będzie się kleiło można dosypać jeszcze mąki. Podzielić na dwie części. Blachę o wymiarach 36 cm/25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i przełożyć na spód blachy. Druga część ciasta włożyć do lodówki. Jabłka przekroić na pół. Obrać ze skórki i wydrążyć środki. Obrane jabłka ułożyć przecięciem do dołu na cieście rozłożonym na blaszce. Posypać je cukrem waniliowym oraz cynamonem. Drugą część ciasta rozwałkować i delikatnie przełożyć na jabłka. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w 180 st C.
 
LUKIER
 
Cukier puder dokładnie wymieszać z kwaśną śmietaną tak, żeby nie było grudek.
 
Ciasto po upieczeniu, jeszcze gorące polać lukrem i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
 
Ciasto podałam na talerzu od Porcelany Bogucice.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz