poniedziałek, 28 listopada 2016

Brukselka smażona z pistacjami

Dla niektórych to zmora, dla niektórych rarytas.
Ja ją uwielbiam.
Nawet taką ugotowaną w osolonej wodzie.
Z zupy jarzynowej jako pierwszą ją wyjadam.
Wiecie o czym mowa ?
Bohaterem dzisiejszego wpisu jest brukselka.
Lubicie ?
Poniżej przepis jednej z wersji jaką serwuję w moim domu :)

 
Brukselka smażona z pistacjami
 







Składniki
 
0,5 kilograma brukselki
garść prażonych pistacji
1 ząbek czosnku
sól do smaku
olej do smażenia
 
Sposób przygotowania
 
Brukselkę obrać z zewnętrznych liści. Większe brukselki przekroić na pół. Ugotować w osolonej wodzie na pół miękko. Odcedzić. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim brukselkę dodając do niej posiekane pistacje oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażyć razem około 10 minut na średnim ogniu. W razie potrzeby można doprawić jeszcze do smaku solą. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

3 komentarze:

  1. ja uwielbiam :) ostatnio u nas gości z orzechami laskowymi :) pyszności po prostu

    OdpowiedzUsuń
  2. pamiętam brukselkę w przedszkolu, trauma każdego dziecka ;) teraz ją uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię :) W takiej wersji jeszcze nie miałam okazji jej jeść :)Ale z migdałami mi smakowała, więc pewnie z pistacjami też będzie dobra :)

    OdpowiedzUsuń