Dzień dobry :)
Nadszedł weekend to do kawusi musi być coś słodkiego.
Tym razem postanowiłam połączyć ciasto na piernik z sernikiem.
Uwielbiam ten piernikowy czas przed świąteczny, tak pięknie zawsze pachnie w całym domu.
Czuć święta :)
Do keksówki wlewałam na przemian warstwy ciasta.
Razem wszystko upiekłam i wyszło wspaniałe, wilgotne ciacho.
Podczas pieczenia warstwy ciasta zmieszały się ze sobą i powstały esy floresy :)
Powiem Wam, że do przepisu jeszcze nie raz powrócę, ponieważ ciasto bardzo mi zasmakowało.
I na Święta tez upiekę :)
Zawsze tylko albo sernik albo piernik.
Tym razem postawię na nutkę nowoczesności i zaskoczę moich gości.
Piernik z serem
Składniki
CIASTO PIERNIKOWE
2 jajka
0,5 szklanki cukru
3 łyżki miodu
0,5 szklanki oleju
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki piwa ciemnego karmelowego
2 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 opakowanie przyprawy do piernika Delecta
MASA SEROWA
0,5 kilograma sera twarogowego śmietankowego
0,5 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy (proszek)
2 jajka
1 szklanka śmietanki 30 %
POLEWA
0,5 szklanki cukru
1/3 szklanki wody
3 łyżki kakao
0,5 szklanki śmietanki 30 %
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki zimnej wody
posypka kokosowa karmelizowana Decorada Delecta do ozdoby
Sposób przygotowania
CIASTO PIERNIKOWE
W jednej misce wymieszać mąkę,
cukier, kakao, sodę oraz przyprawę do piernika. W drugiej misce
wymieszać jajka, miód, olej, piwo oraz powidła. Następnie wymieszane
składniki suche dodać do składników mokrych i dokładnie razem połączyć
ze sobą.
MASA SEROWA
Ser wymieszać z cukrem, proszkiem
budyniowym i żółtkami. Białka ubić na pianę. Śmietankę ubić na sztywno.
Ubite białka i śmietankę dodać do masy serowej i najlepiej drewnianą
łyżką dobrze wszystko razem wymieszać.
Formę keksową wyłożyć papierem do
pieczenia. Ciasto piernikowe podzielić na 3 części a masę serową na dwie
części. Do formy wlać najpierw jedną część ciasta piernikowego, na to
delikatnie jedną część masy serowej, na to znowu ciasto piernikowe, masa
serowa i na wierzchu ciasto piernikowe. Ciasto wstawić do nagrzanego
piekarnika i piec 1 godzinę w 160 - 180 st C lub do tzw. "suchego
patyczka". Po upieczeniu ostudzić i odwrócić do góry dnem. Zdjąć papier
do pieczenia.
POLEWA
Żelatynę dobrze wymieszać w 1/4
szklance zimnej wody. Odstawić na chwile do napęcznienia. Cukier, wodę i
kakao przełożyć do garnka i zagotować. Wyłączyć gaz. Dolać śmietankę i
dobrze wymieszać. Przecedzić przez sitko, żeby nie było grudek.
Następnie dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie razem wymieszać.
Odstawić do ostudzenia. Gdy polewa zacznie się ściągać polać nią ciasto.
Na wierzchu posypać posypką kokosową karmelizowaną oraz posypką arachidową prażoną i karmelem.
Odstawić w chłodne miejsce do całkowitego stężenia polewy.
Wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, fajne ciasto
OdpowiedzUsuńWygląda nieziemsko i pewnie tak smakuje :-)
OdpowiedzUsuńPomysł na piernik super :) Wygląda smakowicie ^^
OdpowiedzUsuń