czwartek, 22 grudnia 2016

Zawijańce z fetą i koperkiem

Dzień dobry :)
Święta świętami ale teraz jeść też trzeba.
Dlatego dzisiaj na obiad serwuję pyszne zawijańce z serem i koperkiem.
Ser feta idealnie komponuje się z siekanym koperkiem.
Wszystko otulone mięsem z kurczaka.
Pychota.

Zawijańce z fetą i koperkiem



Składniki
2 filety z kurczaka
150 gram sera Petida firmy Mlekoma (można użyć fety)
1 pęczek koperku
1 łyżka masła
3 jajka
sól do smaku
pieprz do smaku
mąka do panierki
bułka tarta do panierki
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Filety opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdego fileta przeciąć na 3 płaty. Każdy płat rozbić tłuczkiem do mięsa. Posypać solą, pieprzem i posmarować masłem. 


Ser Petida pokroić na 6 kawałków. Koperek opłukać, osuszyć i posiekać. Każdy kawałek sera obtoczyć ze wszystkich stron w koperku. 


Następnie ułożyć na kawałku fileta z kurczaka.


 Dobrze zawinąć, żeby ser podczas smażenia nie wypłynął.


 Jajka rozbełtać w miseczce. Każdego zawijańca obtoczyć najpierw dokładnie w mące, potem w rozbełtanym jajku i na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim zawijańce na rumiano ze wszystkich stron. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.

2 komentarze: