Dzień dobry :)
Święta świętami ale teraz jeść też trzeba.
Dlatego dzisiaj na obiad serwuję pyszne zawijańce z serem i koperkiem.
Ser feta idealnie komponuje się z siekanym koperkiem.
Wszystko otulone mięsem z kurczaka.
Pychota.
Zawijańce z fetą i koperkiem
Składniki
2 filety z kurczaka
150 gram sera Petida firmy Mlekoma (można użyć fety)
1 pęczek koperku
1 łyżka masła
3 jajka
sól do smaku
pieprz do smaku
mąka do panierki
bułka tarta do panierki
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Filety
opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdego fileta przeciąć na 3
płaty. Każdy płat rozbić tłuczkiem do mięsa. Posypać solą, pieprzem i
posmarować masłem.
Ser Petida pokroić na 6 kawałków. Koperek opłukać, osuszyć i posiekać. Każdy kawałek sera obtoczyć ze wszystkich stron w koperku.
Następnie ułożyć na kawałku fileta z kurczaka.
Dobrze zawinąć, żeby ser podczas smażenia nie wypłynął.
Jajka rozbełtać w miseczce. Każdego zawijańca obtoczyć najpierw dokładnie w mące, potem w rozbełtanym jajku i na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim zawijańce na rumiano ze wszystkich stron. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.
Ser Petida pokroić na 6 kawałków. Koperek opłukać, osuszyć i posiekać. Każdy kawałek sera obtoczyć ze wszystkich stron w koperku.
Następnie ułożyć na kawałku fileta z kurczaka.
Dobrze zawinąć, żeby ser podczas smażenia nie wypłynął.
Jajka rozbełtać w miseczce. Każdego zawijańca obtoczyć najpierw dokładnie w mące, potem w rozbełtanym jajku i na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim zawijańce na rumiano ze wszystkich stron. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.
Super obiadek!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ☺
OdpowiedzUsuń