Dzień dobry :)
Wstaję rano i myślę o śniadaniu.
Co by tu wysmyczyć.
Kanapki troszkę się znudziły.
W sumie dawno nie miałam jajecznicy.
No to dzisiaj sobie zrobię.
Ale nie taką zwykłą.
Wiecie co, dodam do niej kalerosse.
Słyszeliście o czymś takim ?
Kalerosse to nowe warzywo na naszym rynku.
Wprowadziła je na rynek marka Fit & Easy.
Kalerosse to wyśmienite zielone warzywo będące połączeniem brukselki i jarmużu - mające bardzo szerokie zastosowanie kulinarne, unikalny smak i mnóstwo wartości odżywczych.
Kalerosse w przekroju przypomina brukselkę, lecz jego faliste listki tworzą zielono-fioletowe rozetki.
Można je jeść na surowo, dusić, piec w piekarniku, gotować czy grillować.
Świetne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych.
Jajecznica z kalerosse
Składniki
4 jajka
6 kalerosse
8 pomidorków koktajlowych
0,5 łyżeczki cukru
3 łyżki słodkiej śmietanki 18 %
2 łyżki masła
sól do smaku
Sposób przygotowania
Kalerosse
opłukać, osuszyć i przekroić na pół. Pomidorki opłukać, osuszyć i
pokroić w plastry. Jajka rozbić do miski. Dodać do nich cukier,
śmietankę oraz sól do smaku. Na patelni roztopić masło. Smażyć na nim
kalerosse i pomidorki kilka minut co chwile mieszając. Na warzywa wlać
masę jajeczną. Cały czas mieszając smażyć do momentu ścięcia się jajek.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Super sniadanko ;)
OdpowiedzUsuń