Dzień dobry :)
Szukacie pomysłu na obiad , zerknijcie poniżej.
Pęczotto idealne na chłodne dni.
Oj można się nim najeść :)
Pęczotto z warzywami
Składniki
1,5 szklanki kaszy pęczak
1 czerwona papryka
1 cebula
30 dag pieczarek
1 cukinia
70 dag pomidorów
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Kaszę
pęczak ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Przelać zimną wodą i
odcedzić. Paprykę opłukać, wykroić gniazdo nasienne i pokroić w kostkę.
Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Pieczarki opłukać, pokroić w plasterki i razem z cebulą usmażyć na
rozgrzanym tłuszczu doprawiając do smaku solą i pieprzem. Cukinie
opłukać, odkroić końce, przekroić na 4 części, odkroić pestki i resztę
pokroić w kostkę. Usmażyć na rozgrzanym oleju. Pomidory opłukać, pokroić
w kostkę i usmażyć do momentu, aż pomidory zaczną się rozpadać.
Wszystkie usmażone warzywa wymieszać ze sobą. Przyprawić do smaku solą i
pieprzem. dodać kaszę i razem wszystko wymieszać. Podawać na gorąco.
Bardzo fajnie się prezentuje 😀
OdpowiedzUsuń