Dzień dobry :)
Przygotowania do świąt idą pełną parą.
Ja jutro biorę się za rybę po grecku.
Jeżeli ktoś ma ochotę postawić takową na wigilijnym stole zapraszam do zerknięcia jak robię ją ja.
Ryba po grecku krok po kroku
Składniki
1 kilogram filetów z morszczuka w kostce
4 duże marchewki
2 duże pietruszki (korzeń)
2 cebule
190 gram koncentratu pomidorowego
sok z 1/2 cytryny
sól do smaku
pieprz do smaku
liść laurowy
ziele angielskie
olej do smażenia
2 szklanki wody do podlania warzyw
Sposób przygotowania
Rybę
rozmrozić. Polać sokiem z cytryny i oprószyć solą i pieprzem z obu
stron.
Smażyć na rozgrzanym oleju na średnim ogniu. Uważać podczas
przewracania ryby, ponieważ jest ona bardzo delikatna i może się
pokruszyć.
Marchewki i pietruszki obrać. Zetrzeć na tarce o dużych
oczkach. Cebule obrać i pokroić w piórka. Na rozgrzany tłuszcz przełożyć
warzywa. Doprawić solą, pieprzem oraz zielem angielskim i liściem
laurowym. Wymieszać i razem przesmażyć około 10 - 15 minut na średnim
ogniu.
Dodać koncentrat pomidorowy i wodę, wymieszać i pozostawić na
ogniu jeszcze 5 minut. Usmażoną rybę ułożyć w naczyniu i przykryć ją
usmażonymi warzywami. Warzywa można podzielić na dwie części i najpierw jedną część warzyw ułożyć w naczyniu, na to dać rybę i na to resztę warzyw. Odstawić najlepiej na całą dobę do przegryzienia.
Rybę podałam na talerzu od Porcelany Bogucice.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
Bardzo lubię taka rybkę 😊 pyszna nie tylko we Wigilię 😊
OdpowiedzUsuńRybka po grecku u nas zawsze jest na Wigilii.
OdpowiedzUsuńUwielbiam! na wigilijnym stole byc musi :)
OdpowiedzUsuń