wtorek, 13 grudnia 2016

Knedle cynamonowe

Dzień dobry :)
Uwielbiam przyprawy korzenne, zapach cynamonu i ten czas przed Świętami.
W sklepach choinki, ozdoby, prezenty.
A dzisiaj w mojej kuchni tradycyjnie z lekkim świątecznym akcentem.
Obiad dla dużych i małych pachnący cynamonem.

 
Knedle cynamonowe
 




 
Składniki
 
1 kilogram ziemniaków
1 łyżka masła
400 gram mąki pszennej
3 jajka
3 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
sól do smaku
1 łyżka cukru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
 
 
Sposób przygotowania
 
Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie i ostudzić. Następnie przecisnąć je przez praskę. Do ziemniaków dodać śmietanę, jajka, stopione masło, cukier i cynamon. Wyrobić jednolite ciasto. Jeżeli będzie mocno kleić się do ręki można dosypać jeszcze trochę mąki. Z ciasta formować kuleczki. Gotować je w osolonej wodzie. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu polane stopionym masłem ze zrumienioną bułką tartą oraz cukrem i cynamonem.
 
Przepis na knedle pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej "Prawdziwa kuchnia polska".
Książkę dostałam od wydawnictwa REA SJ
2400 przepisów.
Książka solidna, w twardej oprawie, baaaardzo gruba.
Posiada przepisy z kuchni regionalnej, tradycyjnej i kresowej.
Zupy, potrawy z mąki, potrawy z jaj i serów, potrawy z ziemniaków, mięsa, drób, dziczyzna, jarzyny i owoce, napoje zimne i gorące, ciasta, likiery, przetwory to tylko niektóre działy z tej książki.
Przepisy zawarte w niej są opisane w taki sposób, że poradzi sobie z nimi nawet początkujący kucharz.
Każdy znajdzie w niej coś dla siebie.







Autor - Hanna Szymanderska
Tytuł - Prawdziwa kuchnia polska
Wydawca - REA-SJ
Ilość stron - 1064
Oprawa twarda

1 komentarz:

  1. Ależ świetny pomysł, wychodzi na to, że ciasteczkowy smak na obiad :)

    OdpowiedzUsuń