Dzień dobry :)
Święta zbliżają się wielkimi krokami.
Ja już zaczynam planować co znajdzie się na moim świątecznym stole.
Jednym ze smakołyków będzie deser.
Dosyć szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny.
No i fajnie prezentuje się podany w słoiku (Friends of Glass).
Sami zobaczcie.
I jeszcze niespodzianka dla Was :)
Pod przepisem mały konkurs :)
Deser piernikowy
Składniki
MASA PIERNIKOWA
0,5 litra śmietanki 35 % (u mnie Mlekoma)
1/4 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżki kakao
250 gram sera mascarpone
1 łyżeczka przyprawy do piernika
MASA ŚMIETANOWA
0,5 szklanki śmietanki 30 %
1 łyżka sera mascarpone
1 łyżka cukru pudru
PONAD TO
100 gram pierników bez czekolady
1 łyżka posypki karmelowej
płatki śniegu z opłatka
Sposób przygotowania
MASA PIERNIKOWA
Śmietankę ubić na sztywno. Jeżeli nie mamy śmietanki 35 % to śmiało możemy ją zastąpić śmietanką 30% lub 36 %. Przed
końcem ubijania dodać ser mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy,
kakao i przyprawę do piernika. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
MASA ŚMIETANOWA
Śmietankę ubić na sztywno. Dodać ser mascarpone i cukier puder i dokładnie razem wymieszać.
Pierniki pokruszyć. Na dno słoika
ułożyć porcję pokruszonych pierników. Przykryć ją masą piernikową. Na to
wyłożyć pokruszone pierniki i przykryć porcją masy piernikowej. Na
wierzchu najlepiej dekoratorem wycisnąć rozetkę z masy śmietanowej.
Udekorować posypką karmelową i płatkami śniegu z opłatka.
A teraz konkurs :)
Kochani firma Friends of Glass zasponsorowała 2 zestawy słoiczków. W każdym zestawie jeden średni i jeden mały słoiczek.
zdj. Friends od Glass
zdj. Friends od Glass
zdj. Friends od Glass
Motywem przewodnim konkursu jest deser w szkle.
Konkurs trwa od soboty 03.12.2016 r. do czwartku 08.12.2016 r.
Ogłoszenie wyników w piątek 09.12.2016r.
Konkurs trwa od soboty 03.12.2016 r. do czwartku 08.12.2016 r.
Ogłoszenie wyników w piątek 09.12.2016r.
Każdy może przesłać max 3 propozycje.
Swoje propozycje wpisujecie w komentarzu pod postem konkursowym.
Jeżeli macie ochotę dodać zdjęcie wysyłajcie je na adres spell7@op.pl wpisując w tytule wiadomości "Konkurs deser w szkle". Nie zapomnijcie się podpisać zarówno w komentarzu jak i w mailu.
Zgłaszając swoją propozycję wyrażacie zgodę na publikację jej oraz swoich danych.
Będzie mi niezmiernie miło jeśli polubicie stronę sponsora Friends of Glass oraz Słodką Babeczkę (jeśli jeszcze nie lubicie). Oczywiście nie jest to warunek konieczny, ponieważ sama nie lubię jak mnie się do czegoś zmusza :)
Oczywiście chyba jasne jest, że zgłaszając swoją propozycję posiadanie prawa autorskie do niej.
To na tyle.
Kochani trzymam kciuki za każdego :)
POWODZENIA :)
A teraz moment na który wszyscy czekali :)
OGŁOSZENIE WYNIKÓW
Jest mi niezmiernie miło poinformować, że w konkursie "Deser w szkle" nagrodę zdobywa :
Bogusia Grochala za Desery mocno kawowe
i
Mirosława Wawrzyniak za Śliwkao.
Gratuluję :)
Bogusię i Mirosławę bardzo proszę o podanie danych do wysyłki nagrody.
Dane wysyłajcie na maila spell7@op.pl.
Czekam na nie do wtorku 13 grudnia.
A teraz moment na który wszyscy czekali :)
OGŁOSZENIE WYNIKÓW
Jest mi niezmiernie miło poinformować, że w konkursie "Deser w szkle" nagrodę zdobywa :
Bogusia Grochala za Desery mocno kawowe
i
Mirosława Wawrzyniak za Śliwkao.
Gratuluję :)
Bogusię i Mirosławę bardzo proszę o podanie danych do wysyłki nagrody.
Dane wysyłajcie na maila spell7@op.pl.
Czekam na nie do wtorku 13 grudnia.
Super konkurs :)
OdpowiedzUsuńTo ja będę pierwsza :) Polecam mój wybuchowy deserek :)
OdpowiedzUsuńWYBUCHOWY DESEREK
Owoce kiwi a przede wszystkim granatu są bogactwem witamin, substancji mineralnych i odżywczych, które rekompensują nam doznania słodkości
i chwile zapomnienia, na które pozwalamy sobie jedząc ten deser.
Granat uważany jest od lat za symbol zdrowia i miłości….a co za tym idzie jest też afrodyzjakiem ;)
Składniki:
Galaretka kawowa:
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru
3 łyżki likieru kawowego
Masa:
3 żółtka
2 łyżeczki cukru pudru
100ml śmietany 30%
100g masła
100g czekolady deserowej
100g białej czekolady
Owoce:
3 kiwi
1 granat
WYKONANIE:
1. Galaretka kawowa
Kawę rozpuszczalną zalać wrzątkiem (250ml), dodać żelatynę, cukier i likier kawowy. Dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
Zimną galaretkę rozlać do 4 pucharków i wstawić do lodówki.
2. Masa
Żółtka ubić z cukrem pudrem na parze i dodać masło, wyrobić na jednolitą masę i podzielić na dwie części. Do jednej z części dodać rozpuszczoną białą czekoladę a do drugiej czekoladę deserową. Śmietanę ubić, podzielić na dwie części a następnie dodać do każdej z mas czekoladowych.
3. Do pucharków z galaretką kawową dodać warstwami: owoce granatu, połowę masy z czekolady deserowej, owoce kiwi pokrojone w kostkę, drugą połowę masy z czekolady deserowej, kolejną porcję granatu, i masę z białej czekolady. Wierzch deseru udekorować kawałkami kiwi.
4. Wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Wow, zapowiada się znakomicie :)
UsuńZa oknem szaro i ponuro więc nic nam tak nie poprawi humoru jak mocno kawowy deser z niewielką ilością %. Są bardzo smaczne i szybkie do przyrządzenia, idealne zamiast popołudniowej kawy.
OdpowiedzUsuńDesery mocno kawowe
Składniki:
0,5 litra śmietany 30%
200 ml. likieru kawowego
100 ml. amaretto
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
0,5 litra gorącej wody
3 łyżeczki cukru
3 łyżeczki żelatyny
1 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
50 gram gorzkiej czekolady
50 gram orzeszków ziemnych w karmelu
4 małe batony Prince Polo
2 śmietan-fixy
Sposób przygotowania:
Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą, dodajemy 3 łyżeczki cukru, mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, pozostawiamy żeby napęczniała, podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Do kawy dodajemy amaretto oraz rozpuszczoną żelatynę, wlewamy do 4 szklanek i wstawiamy do lodówki do stężenia. Schłodzoną śmietanę wlewamy do miski, ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy oraz śmietan-fixy , miksujemy. Masę dzielimy na pół, do jednej części wlewamy likier czekoladowy i miksujemy. Jasną część masy śmietanowej przekładamy na galaretkę kawową, kilka łyżek odkładamy do dekoracji wierzchu. Batony kruszymy na mniejsze kawałki, układamy na masie śmietanowej, masę z likierem kawowym wykładamy na wierzch, odłożoną masę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch. Wierzch deserów posypujemy startą na tarce czekoladą oraz orzechami w karmelu, wstawiamy do lodówki.
Bogusiu pychota :)
UsuńDeser Raffaello w słoiczku FIT
OdpowiedzUsuńSkładniki na krem:
– 500 ml mleka (napoju) kokosowego
– 400 ml (puszka) mleczka kokosowego
– 150g suchej kaszy jaglanej
– 3 łyżki wiórków kokosowych
– 2 łyżki ksylitolu
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 1 laska wanilii
– sok z ćwiartki cytryny
Dodatkowo:
– chipsy kokosowe
– płatki migdałowe
– ekspandowana kasza jaglana
– pełnoziarniste herbatniki
1. Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem, odcedzamy, umieszczamy w rondelku i zalewamy 500 ml mleka kokosowego. Gotujemy na wolnym ogniu wraz z wyjętymi czubkiem noża ziarenkami wanilii i pozostałą laską wanilii do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko i będzie bardzo miękka (ok. 20-25 min). Ugotowaną kaszę studzimy i wyrzucamy laskę wanilii. W misie blendera umieszczamy pozostałe składniki i miksujemy na idealnie gładki krem, w razie potrzeby dosładzamy.
2. Herbatniki kruszymy i umieszczamy na dnie słoiczka. Na nich umieszczamy krem Raffaello, następnie ekspandowaną kaszę jaglaną z płatkami migdałowymi i kolejną warstwę kremu. Na koniec dekorujemy chipsami kokosowymi. Przed podaniem trzymamy w lodówce.
Pudding Chia z kakaowym kremem gryczanym i kremem kasztanowym z bezami
OdpowiedzUsuńSkładniki na pudding chia:
– 250ml mleka (kokosowego)
– 30g nasion chia
W dużej misce mieszamy mleko wraz z nasionami chia. Mieszankę odstawiamy na minimum 2h do lodówki, co jakiś czas mieszając, by nie powstały nam duże „kluski”.
Składniki na mleczny krem z kasztanów jadalnych:
– dowolna ilość kasztanów jadalnych (u mnie 300g)
– tyle ml mleka sojowego ile gramów kasztanów jadalnych (u mnie 300ml)
– łyżeczka ksylitolu (w zależności jak bardzo słodki krem chcemy)
Kasztany myjemy pod bieżącą wodą. Nacinamy je w literkę „X” na ich wypukłej stronie. Gotujemy w wodzie przez 15 minut od jej zawrzenia. Po tym czasie wszystkie dokładnie obieramy, aż do żółtego środka. Obrane kasztany umieszczamy w garnuszku, zalewamy mlekiem, dosładzamy i gotujemy przez 15-20 minut. Całość przekładamy do misy blendera i miksujemy na gładko.
Składniki na kakaowy krem gryczany:
– 100g kaszy gryczanej (1 woreczek)
– 100ml mleka kokosowego
– 1 banan
– 1 łyżka kakao bez cukru
Kaszę gotujemy na bardzo miękko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy ją i umieszczamy w misie blendera wraz z pozostałymi składnikami. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
Na dnie każdego ze słoiczków umieszczamy kakaowy krem gryczany, następnie pudding chia, a na sam koniec całość przykrywamy mlecznym kremem z kasztanów jadalnych i dekorujemy pokruszonymi bezami z mojego przepisu, bądź wegańskimi bezami z wody po ciecierzycy.
Pumpkin Spice Chia Pudding - dyniowy deser chia
OdpowiedzUsuńSkładniki pudding chia:
– 375ml mleka (sojowego)
– 200ml mleczka kokosowego
– 30g chia
Składniki na krem dyniowy:
– 200g puree z dyni
– 125 ml mleka (sojowego)
– łyżka syropu klonowego
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1/3 łyżeczki imbiru
– 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
W dużej misce łączymy składniki na pudding chia, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, by nasionka napęczniały. W drugiej miseczce łączymy składniki na krem dyniowy i również wstawiamy do lodówki, by smaki się przegryzły. Po tym czasie obie zawartości miseczek umieszczamy w słoiczkach warstwami, zaczynając od tej z nasionkami chia. Dekorujemy cynamonem i nasionami chia.
Deser który świetnie by wyglądał w słoiczkach wymyśliłam aby zaspokoić ochotę na małe co-nieco :)
OdpowiedzUsuńPół szklanki płatków owsianych prażymy krótko na patelni z 3 łyżkami wiórków kokosowych. Lekko studzimy i mielimy w młynku. Wysypujemy na dno szklanek koktajlowych.
Na płatki wylewamy po 2 łyżki jogurtu naturalnego a na nim układamy po 2 łyżki ekspandowanego zboża – u mnie amarantus ale może być inne – bardzo przyjemnie chrupie podczas jedzenia. Deser wieńczymy zblendowanymi z łyżką miodu lub z ksylitolem malinami (mogą być mrożone).
Ten deser smakuje wszystkim bo jest wystarczająco słodki a jednocześnie orzeźwiający i przygotować go można szybko o każdej porze roku. Pięknie wygląda w szklankach, podawałam go nawet na rodzinnym obiedzie z Teściową ;)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMILKSHAKE ŚW. MIKOŁAJA
OdpowiedzUsuńSkładniki:
1/2 litrowego opakowania lodów śmietankowych, waniliowych lub
innych ulubionych
200 g malin (mogą być z mrożonki)
200 g czerwonych porzeczek lub wiśni (jak wyżej)
375 ml zimnego mleka
odrobina cukru pudru
Przygotowanie:
Owoce myję, oczyszczam z szypułek. Umieszczam je w garnuszku, dodaję odrobinę cukru pudru i gotuję aż do wrzenia. Rozcieram na sicie i wlewam z powrotem go garnuszka. Gotuję jeszcze 5-7 minut na małym ogniu, żeby je zredukować.
Mleko i lody miksuję w blenderze.
Sos owocowy wlewam do szklanek lub słoiczków na dno, zostawiając odrobinę do dekoracji. Można na dno rzucić też kilka dodatkowych owoców. Chłodzę przez chwilę w lodówce. Następnie dolewam shake'a lodowego. Dekoruję resztą sosu i owocami.
Taki shake to świetna baza dla innych wariacji - można do lodów dodać pokruszone ciastka, wiórki kokosowe, zmielone migdały lub orzechy, zmieniać owoce (wersja cynamonowo-jabłkowa na zimę będzie w sam raz), kombinować z dodatkami - od aromatów, przez bakalie aż po procenty... ;) Doskonale smakuje w każdym wydaniu. :) I oczywiście świetnie wygląda w szkle!
POCAŁUJ ŻABKĘ W ŁAPKĘ
OdpowiedzUsuńkoktajl ze szpinaku, awokado i bananów
Składniki:
3 małe banany
1 dojrzałe awokado
2-3 garście świeżego szpinaku
odrobina wody lub jogurtu, aby wyregulować gęstość
szczypta cynamonu
odrobina miodu do smaku - opcjonalnie
Przygotowanie:
Obieramy awokado, pozbawiamy pestki i kroimy na kawałki. Szpinak myjemy i szatkujemy, dorzucamy do awokado. Banany obieramy, kroimy, dodajemy do reszty. Blendujemy, jeśli koktajl jest zbyt gęsty - dodajemy wody lub jogurtu. Dosmaczamy cynamonem i - jeśli to konieczne - miodem. :)
Deser sernikowy w pucharkach
OdpowiedzUsuńSkładniki :
Krem :
ser biały tłusty - 250 g
bita śmietana - 1 opak ( 60 g)
mleko - 150 ml
ajerkoniak - 3 łyżki
kakao - 1,5 łyżeczki
Do nasączenia biszkoptów:
kawa rozpuszczalna - 1 łyżeczka
woda gotowana - 100 ml
Dodatkowo :
herbatniki biszkoptowe podłużne - 150 g
melisa do dekoracji
czarna porzeczka do dekoracji
Przygotowanie :
Ser przełożyć do miksera, zmiksować na gładką masę.
Kawę wsypać do podłużnej miseczki, zalać gotowaną wodą, ostudzić.
Do wysokiego naczynia, wlać mocno schłodzone mleko, wsypać bitą śmietanę, ubić na sztywno.
Następnie ciągle ubijając dodać ser i ajerkoniak.
Na dnie pucharków wyciskamy szprycą trochę kremu, posypujemy kakao.
Po jednym biszkopcie moczymy w kawie, ale nie za długo, bo mogą się rozpaść, ja łamałam biszkopta na trzy i układałam w pucharkach.
Tak postępujemy do wyczerpania składników.
Na wierzchu powinien być krem, posypany kakao.
Udekorować biszkoptami, listkami melisy i owocami,
Smacznego !
Deser jagodowy z serkiem mascarpone
OdpowiedzUsuńSkładniki:
na masę jagodową
śmietana 36 % - 125 ml
cukier - 1 łyżka
serek mascarpone - 125 g
jagody - 0,5 szkl
na masę serową
śmietana 36 % - 125 ml
serek mascarpone - 125 g
cukier puder - 1 łyżka
dodatkowo
galaretka truskawkowa - 1 opak
woda gotowana - 250 ml
jagody - 4 łyżki
dekoracja z czekolady -Słodki Świat
listki mięty
Sposób przygotowania:
Galaretkę truskawkową rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia.
Jagody umyć, osączyć na sicie.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, dalej ubijać.
Następnie dodawać po łyżce sera mascarpone, zmiksować.
Podzielić masę na 2 części, do jednej dodać jagody, zmiksować.
Na dno pucharków wsypać po jednej łyżeczce jagód.
Jagody przykryć masą serową, zmiksowaną z jagodami, część masy odłożyć na wierzch.
Następnie wyłożyć białą masę serową i resztę masy z jagodami, posypać jagodami.
Wylać łyżeczką na wierzch pucharków, galaretkę truskawkową.
Udekorować czekoladowymi serduszkami, trójkącikami i listkami mięty.
Wstawić na godzinę do lodówki.
Serniczki karmelowe z malinami
OdpowiedzUsuńSkładniki
400 g serka homogenizowanego naturalnego
100 ml jogurtu naturalnego
2-3 łyżki masy karmelowej
1 cukier waniliowy
2 płaskie łyżki żelatyny
1/2 czerwonej galaretki
120 g malin
Sposób przygotowania
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Wystudzić. Żelatynę zalać 1/3 szklanki wody lub mleka, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić.
Do 4 pucharków wlać trochę galaretki i wrzucić po malinie. Wstawić do lodówki aż zacznie tężeć. Serek zmiksować z jogurtem, karmelem i przestudzoną żelatyną. Wlać na galaretkę i odstawić do stężenia.
Na masie serowej ułożyć maliny i zalać resztą galaretki. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego :)
Deser kawowy z bezami i wiśniami
OdpowiedzUsuńKawowy serek w połączeniu ze słodką bezą i kwaskowatymi wiśniami – zestaw idealny��
Składniki
serek śmietankowy 350 g
mleko 2 % 1/2 szklanki
żelatyna spożywcza 2 łyżeczki
kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki
cukier waniliowy 1 opakowanie
wiśnie mrożone ok. 100 g
cukier trzcinowy 2 łyżki
orzechy włoskie do dekoracji
Sposób przygotowania
Do mleka wsypać żelatynę i kawę, kiedy żelatyna spęcznieje całość rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Serek naturalny zmiksować z cukrem waniliowym i żelatyną. Odstawić do lodówki, do stężenia, na co najmniej pół godziny.
Wiśnie wrzucić do rondelka, wsypać cukier, gotować do zgęstnienia soku. Wystudzić.
Do pucharków nakładać po łyżce kremu, pokruszone bezy i resztę kremu. Wierzch udekorować wiśniami i orzechami. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego:)��
Mus czekoladowy
OdpowiedzUsuńDelikatny, puszysty i kremowy deser – uczta dla podniebienia.
Składniki
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 jajka
1 łyżka masła
2 łyżki wody
3 łyżki śmietanki kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru do żółtek
1 łyżka cukru kryształu do białek
Sposób przygotowania
Czekoladę z dodatkiem 2 łyżek wody rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać masło i dobrze wymieszać. Wystudzić.
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Białka z cukrem kryształem ubić na sztywną pianę. Śmietanę ubić na sztywny krem.
Czekoladę zmiksować z żółtkami, wymieszać ze śmietaną, a na końcu z pianą z białek. Krem schłodzić. Przed podaniem udekorować.
Smacznego :)
A ja polecam mój przepis na zdrowy deser kakaowy: ŚLIWKAO. :)
OdpowiedzUsuńSkładniki:
3-4 garści suszonych śliwek + kilka do dekoracji
2 banany
1 szklanka mleka migdałowego
4 łyżki kakao
1 łyżka wiórków kokosowych
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Prawie wszystko (poza śliwkami do dekoracji) blendujemy radośnie. Na dnie słoiczków (mam takie po jogurcie z promocji w jednym z dyskontów - idealne na takie małe porcyjki słodkości) układamy śliwki. Zalewamy masą-kremem. Wierzch możemy udekorować wiórkami kokosowymi. :)
Krem wychodzi słodki, doskonale delikatny i sycący - jak krem czekoladowy, tylko zdrowszy. :)
Pozdrawiam!
MirkaWu
wawrzyniakmirka@gmail.com
A zdjęcia wysyłam e-mailem. :)
Lekka i prosta do zrobienia "oszukana panna cotta"
OdpowiedzUsuń400ml mleczka kokosowego
100ml wody mineralnej
3 łyżki płynnego miodu
laska wanilii
2 łyżeczki żelatyny
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
300g truskawek(lub innych ulubionych owocą, które da się zblendować)
Truskawki blendujemy na gładką masę( moje były mrożone ze względu na porę roku).
Do rondelka przekładamy zawartość puszki mleka kokosowego. Zaczynamy gotować na małym ogniu, aby było płynne.
Ostrym nożem przekrajamy na pół laskę wanilii. Ziarenka,pustą laskę wanilii i drobno startą skórkę z cytryny dodajemy do mleka.
Do całości wlewamy miód i dokładnie mieszamy, gotujemy na małym ogniu przez kilka minut.
Wodę mineralną wlewamy do szklanki i łączymy z trzema łyżkami mleka z rondelka. Wsypujemy żelatynę i bardzo dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia.
Mieszankę z żelatyną wlewamy do rondelka i gotujemy mieszając.
Do przygotowanych słoiczków lub miseczek wlewamy łyżką wazową do ¾ wysokości powstały płyn, zostawiając w rondelku laski wanilii.
Słoiczki odstawiamy w chłodne miejsce, aby panna cotta stężała. Kiedy jest gotowa, na wierzch wykładamy mus z truskawek lub innych ulubionych owoców.
Smacznego!
Deser jest lekki i przy okazji przyjemnie słodki, dodatkowo przełamany kwaskowymi owocami.
W wersji z truskawkami w iście Mikołajowych kolorach :D
Zdjęcia przesyłam mailem,
Pozdrowienia,
Aleksandra Sadłowska
sadlowska.a07507@gmail.com