czwartek, 23 marca 2017

Sałatka z kukurydzą, fasolą i tuńczykiem

Dzień dobry :)
A u babeczki dzisiaj sałatkowego szału ciąg dalszy :)
Dzisiaj na tapetę idzie sałatka z tuńczykiem.
Przepis na tę sałatkę znalazłam w książce o której ostatnio Wam pisałam.
Sałatki Siostry Marii - więcej o tej książce możecie poczytać tu.

 
Sałatka z kukurydzą, fasolą i tuńczykiem
 


 
 
Składniki
 
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
1 większy pomidor
1 pęczek szczypiorku
2 łyżki oleju
sól do smaku
pieprz do smaku
sok z 1/2 cytryny
 
 
Sposób przygotowania
 
Kukurydzę, fasolę i tuńczyka odsączyć z zalewy. Tuńczyka podzielić za pomocą widelca na mniejsze kawałki. Pomidora opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Szczypiorek opłukać, osuszyć i posiekać. Olej wymieszać z solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Polać sosem i dokładnie razem wymieszać. Przed podaniem sałatkę schłodzić.

3 komentarze: