piątek, 3 marca 2017

Dorsz z papryką

Dzień dobry :)
Przy piątku rybka na obiad jak znalazł.
Z dodatkiem papryki zasmakowała moim domownikom.

 
Dorsz z papryką
 




 
Składniki
 
1 filet z dorsza ze skórą
50 gram masła
4 łyżki bułki tartej
1 ząbek czosnku
1/4 czerwonej papryki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól do smaku
pieprz do smaku
 
 
Sposób przygotowania
 
Dorsza opłukać i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć na folii aluminiowej skórą do dołu. Posypać solą i pieprzem. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Paprykę pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać masło. Wsypać bułkę tartą i chwilę razem zasmażyć. Następnie dodać pokrojoną paprykę, czosnek oraz natkę pietruszki. Smażyć razem na małym ogniu 5 minut co chwilę mieszając. Tak przygotowaną bułką tartą polać dorsza. Dobrze zamknąć go w folii aluminiowej. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 160 - 180 st C. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
 
Rybę podałam na talerzu od Porcelany Bogucice

4 komentarze: