Dzień dobry :)
Przy piątku rybka na obiad jak znalazł.
Z dodatkiem papryki zasmakowała moim domownikom.
Dorsz z papryką
Składniki
1 filet z dorsza ze skórą
50 gram masła
4 łyżki bułki tartej
1 ząbek czosnku
1/4 czerwonej papryki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól do smaku
pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Dorsza
opłukać i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć na folii
aluminiowej skórą do dołu. Posypać solą i pieprzem. Czosnek obrać i
przecisnąć przez praskę. Paprykę pokroić w małą kostkę. Na patelni
rozgrzać masło. Wsypać bułkę tartą i chwilę razem zasmażyć. Następnie
dodać pokrojoną paprykę, czosnek oraz natkę pietruszki. Smażyć razem na
małym ogniu 5 minut co chwilę mieszając. Tak przygotowaną bułką tartą
polać dorsza. Dobrze zamknąć go w folii aluminiowej. Wstawić do
nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 160 - 180 st C. Podawać
bezpośrednio po przygotowaniu.
Rybę podałam na talerzu od Porcelany Bogucice
Świetne połączenie ☺
OdpowiedzUsuńi mnie się podoba ;)
OdpowiedzUsuńapetycznie wygląda ta rybka :)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na rybę. Podoba mi się, więc zapisuję do wykorzystania :)
OdpowiedzUsuń