Dzień dobry :)
Oj słodkiego mi się chce.
Tak mnie naszło na sernik, że dzisiaj biorę się za pieczenie.
Sernik bardzo prosty w wykonaniu na serkach homogenizowanych.
Odkąd pamiętam mama piekła go co chwilę.
Może i ktoś z Was się skusi ?
Pamiętajcie o cyknięciu fotki, zamieścimy w galerii :)
Fuga
Składniki
CIASTO
0,5 kostki margaryny
1,5 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA SEROWA
0,5 kilograma sera homogenizowanego naturalnego
1 łyżka oleju
1 budyń waniliowy
1 żółtko
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
piana ubita z 3 białek
Sposób przygotowania
CIASTO
Wszystkie
składniki na ciasto przełożyć do miski. Zagnieść jednolite ciasto.
Podzielić je na dwie części. Jedną część ciasta przełożyć do zamrażarki a
drugą wyłożyć równomiernie na spód tortownicy o średnicy 18 cm
wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
MASA SEROWA
Ser
homogenizowany, olej, cukier, cukier waniliowy, żółtko oraz budyń
przełożyć do miski. Mikserem wszystko razem dokładnie wymieszać. Na
samym końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać najlepiej
drewnianą łyżką. Masę serową wyłożyć na uprzednio wyłożone ciasto w
tortownicy. Druga część ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce o
dużych oczkach na masę serową. Ciasto piec około 50 minut w 180 st C.
Przed wyjęciem najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto się
upiekło. Po upieczeniu dokładnie ostudzić.
Ciasto podałam na talerzu od Porcelany Bogucice
Fuga w wykonaniu Pani Sylwii
Ciasto podałam na talerzu od Porcelany Bogucice
Fuga w wykonaniu Pani Sylwii
Coś dla mnie ☺
OdpowiedzUsuńPiękny Ci wyszedł ten serniczek :) Ja również uwielbiam takie z serków są pycha.
OdpowiedzUsuńserniczek pierwsza klasa:)
OdpowiedzUsuńna pewno też i smakuje przepysznie:)
Kasiu wspaniały serniczek :)
OdpowiedzUsuńSuper serniczek, wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWyszlo mi beznadziejnie :( w środku zamiast kremowej ubitej mady wyszlo mi lekko sciete napowoetrzone cienkie niewiadomo co a kruszobka i spod sie spalily -.-
OdpowiedzUsuńPrzykro mi bardzo. Nie mam pojęcia co było przyczyną. Przed chwilą dostałam wiadomość od jednej Pani, że robiła właśnie to ciasto i wszystko wyszło ok. Podesłała nawet zdjęcia. Jutro to zdjęcie zamieszczę.
UsuńA z jakiej firmy najlepiej kupic ten ser homogenizowany?
OdpowiedzUsuńJa używam Mlekomy.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuń