Dzień dobry :)
Podobno dzisiaj jest dzień mężczyzny, tak więc Panowie wszystkiego co najlepsze :)
Specjalnie dla Was mam dzisiaj coś na ząbek :)
Golonki z warzywami
Składniki
6 przednich golonek
4 marchewki
2 pietruszki (korzeń)
kawałek pora (około 10 cm)
0,5 litra jasnego piwa
2 ząbki czosnku
sól do smaku
tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania
Golonki
opłukać pod bieżącą wodą. Marchewki i pietruszki obrać i zetrzeć na
tarce o dużych oczkach. Pora pokroić w plasterki. Czosnek obrać i
przecisnąć przez praskę. W brytfannie rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć na nim
golonki ze wszystkich stron na rumiano. Podczas smażenia obsypać je
solą. Do golonek dodać starte warzywa i por oraz przeciśnięty przez
praskę czosnek. Przykryć. Smażyć razem na średnim ogniu około 15 - 20
minut, od czasu do czasu obracając mięso. Następnie do golonek wlać
piwo. Dusić pod przykryciem około 50 minut - do czasu aż mięso będzie
miękkie. Podawać na gorąco z ulubionym pieczywem oraz warzywami z
którymi się dusiły.
Golonki podałam na talerzu od Porcelany Bogucice.
Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuńMężczyźni u mnie w domu uwielbiają golonkę i na pewno by im smakowała taka wersja :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i bardzo dziękuje
OdpowiedzUsuń