piątek, 10 marca 2017

Golonki z warzywami

Dzień dobry :)
Podobno dzisiaj jest dzień mężczyzny, tak więc Panowie wszystkiego co najlepsze :)
Specjalnie dla Was mam dzisiaj coś na ząbek :)

 
Golonki z warzywami
 




 
Składniki
 
6 przednich golonek
4 marchewki
2 pietruszki (korzeń)
kawałek pora (około 10 cm)
0,5 litra jasnego piwa
2 ząbki czosnku
sól do smaku
tłuszcz do smażenia
 
 
Sposób przygotowania
 
Golonki opłukać pod bieżącą wodą. Marchewki i pietruszki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora pokroić w plasterki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W brytfannie rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć na nim golonki ze wszystkich stron na rumiano. Podczas smażenia obsypać je solą. Do golonek dodać starte warzywa i por oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przykryć. Smażyć razem na średnim ogniu około 15 - 20 minut, od czasu do czasu obracając mięso. Następnie do golonek wlać piwo. Dusić pod przykryciem około 50 minut - do czasu aż mięso będzie miękkie. Podawać na gorąco z ulubionym pieczywem oraz warzywami z którymi się dusiły.
 
 Golonki podałam na talerzu od Porcelany Bogucice.

3 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  2. Mężczyźni u mnie w domu uwielbiają golonkę i na pewno by im smakowała taka wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń