Dzień dobry :)
Karpatka to takie ciacho, które u mnie w domu znika jeszcze szybciej jak się pojawiło.
Tym razem ciasto parzone przełożyłam kremem w dwóch smakach.
Karpatka z kremem w dwóch kolorach
Składniki
CIASTO
1 szklanka wody
100 gram masła
1 szklanka mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
KREM
3/4 szklanki cukru
0,5 litra mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżeczki cukru waniliowego
250 gram masła
2 łyżki kakao
cukier puder do posypania wierzchu ciasta
Sposób przygotowania
CIASTO
Masło i
wodę zagotować. Wymieszać, żeby masło się roztopiło. Wyłączyć gaz i
wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Energicznie wymieszać
do połączenia się składników. Odstawić do ostudzenia. Następnie wbijać
kolejno po jednym jajku i dokładnie wyrobić jednolite ciasto. Podzielić
na 2 części. Tortownice o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Upiec w niej kolejno 2 blaty z wcześniej przygotowanego ciasta. Około 40
minut w 180 st C (najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto
już się upiekło). Po upieczeniu ostudzić.
MASA
Mleko
wlać do garnka. Odlać 1 szklankę. Do mleka w garnku dać cukier i cukier
waniliowy. Zagotować. Do odlanej szklanki mleka dodać żółtko oraz mąkę
pszenną i ziemniaczaną. Dokładnie razem wymieszać. Gdy mleko w garnku
zacznie wrzeć wlać do niego mleko wymieszane z żółtkiem i mąką.
Energicznie mieszać do czasu, aż powstanie gęsty budyń. Wierzch przykryć
folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Masło zmiksować. Dodawać do
niego po łyżce zimnego budyniu. Zmiksować razem na gładką masę.
Podzielić ją na połowę. Do jednej dodać kakao i dobrze wymieszać. Na
jeden blat upieczonego ciasta wyłożyć krem z kakao, na to rozsmarować
jasny krem. Przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch posypać cukrem
pudrem. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.
Ciacho podane na talerzu od Porcelany Bogucice.
Uwielbiam karpatkę, pyszne ciasto i jeszcze te 2 kolory.
OdpowiedzUsuńDwósmakowa karpatka to jest to! Z chęcią byśmy zjadły po kawałku... ale takim sporym :P
OdpowiedzUsuńPychotka ;)
OdpowiedzUsuńCzy na mleku roslinnym też wyjdzie?
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam, ale przecież na mleku roślinnym gotuje się budyń więc taki krem powinien wyjść bez problemu :)
UsuńAle bym wszamała :) Karpatkę kocham z czymkolwiek by była, takiej jak Twoja jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńŁadnie wygląda z dwukolorowym kremem. U mnie krem zaczyna znikać zanim przełożę nim ciasto.
OdpowiedzUsuńJaka świetna ta dwukolorowa masa, koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń