wtorek, 21 marca 2017

Biała kiełbasa z warzywami smażona na oleju rzepakowym

Witam!
W tym roku obiecałam sobie, że na moim wielkanocnym stole pojawi się kilka nowości.
Żeby nie było wpadki to już teraz kombinuje z różnymi daniami.
Wczoraj na kolację przygotowałam białą kiełbasę z warzywami.
I wiecie co, mój szanowny małżonek wszamał wszystko.
Nawet jednej malutkiej kiełbaski mi nie zostawił :(
Ale przynajmniej już wiem, że pojawi się ona na świątecznym stole.
Danie usmażyłam na oleju rzepakowym, którego nie może zabraknąć w mojej kuchni, ponieważ nadaje on potrawom świetny smak, idealnie nadaje się do sałatek jak i również do ciast.
Nie ukrywam, że smaży mi się na nim najlepiej.


Biała kiełbasa z warzywami smażona na oleju rzepakowym






Składniki


4 białe kiełbasy

450 gram warzyw na patelnię

olej rzepakowy do smażenia

2 łyżeczki suszonej bazylii

1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka oregano

sól do smaku


Sposób przygotowania


Kiełbasy ponacinać. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Przesmażyć na nim kiełbasy z obu stron na rumiano. Zdjąć je z patelni. Na tym samym oleju usmażyć warzywa przyprawiając je bazylią, tymiankiem, oregano i solą do smaku. Wymieszać. Gdy warzywa zaczną robić się miękkie dodać do nich kiełbasę i przesmażyć jeszcze wszystko razem 3 minuty. Podawać na gorąco.

2 komentarze:

  1. Fajna propozycja na Wielkanoc, ale i nie tylko - na codzienny obiad też się sprawdzi 😁

    OdpowiedzUsuń