Jedni ją lubią inni nie mogą na nią patrzeć.
Mowa o wątrobie wieprzowej.
U mnie od czasu do czasu na obiad pojawia się.
W dwóch wersjach, jedna to ta tradycyjna z cebulką i pieczarkami a druga nadziewana.
Dlatego dzisiaj chciałam Wam pokazać jak przygotować nadziewaną, która pozytywnie zaskoczyła męską część mojej rodziny :)
Faszerowana wątroba wieprzowa
Składniki
2 wątroby wieprzowe (około 1 kilograma)
30 dag pieczarek
1 mała papryka żółta
1 mała papryka czerwona
1 cebula
15 dag żółtego sera
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
mąka do obtoczenia wątróbki
Sposób przygotowania
Wątrobę
opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i oczyścić. Naciąć kieszeń
zaczynając od najgrubszej części. Uważać, żeby nie przeciąć do końca
wątróbki.
Pieczarki i papryki opłukać. Pieczarki pokroić w plasterki a papryki w kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu przesmażyć warzywa doprawiając je do smaku solą i pieprzem. Ostudzić. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z ostudzonymi warzywami. Wątróbki nadziewać przygotowanym farszem. Stronę rozcięcia spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Wątróbki obtoczyć w mące i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. Następnie posypać solą i pieprzem i przełożyć do rękawa do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 180 st C. Po upieczeniu pokroić w plastry pamiętając o wyjęciu wykałaczek. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Do krojenia używałam noży od firmy Fiskars.
Danie podałam na talerzu od Porcelany Bogucice.
Pieczarki i papryki opłukać. Pieczarki pokroić w plasterki a papryki w kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu przesmażyć warzywa doprawiając je do smaku solą i pieprzem. Ostudzić. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z ostudzonymi warzywami. Wątróbki nadziewać przygotowanym farszem. Stronę rozcięcia spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Wątróbki obtoczyć w mące i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. Następnie posypać solą i pieprzem i przełożyć do rękawa do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 180 st C. Po upieczeniu pokroić w plastry pamiętając o wyjęciu wykałaczek. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Do krojenia używałam noży od firmy Fiskars.
Danie podałam na talerzu od Porcelany Bogucice.
Fajne danie.
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na fajny obiad
OdpowiedzUsuń