poniedziałek, 7 listopada 2016

Faszerowana wątroba wieprzowa

Jedni ją lubią inni nie mogą na nią patrzeć.
Mowa o wątrobie wieprzowej.
U mnie od czasu do czasu na obiad pojawia się. 
W dwóch wersjach, jedna to ta tradycyjna z cebulką i pieczarkami a druga nadziewana.
Dlatego dzisiaj chciałam Wam pokazać jak przygotować nadziewaną, która pozytywnie zaskoczyła męską część mojej rodziny :)

Faszerowana wątroba wieprzowa







 
Składniki


2 wątroby wieprzowe (około 1 kilograma)

30 dag pieczarek

1 mała papryka żółta

1 mała papryka czerwona

1 cebula

15 dag żółtego sera

sól do smaku

pieprz do smaku

tłuszcz do smażenia

mąka do obtoczenia wątróbki
 



Sposób przygotowania


Wątrobę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i oczyścić. Naciąć kieszeń zaczynając od najgrubszej części. Uważać, żeby nie przeciąć do końca wątróbki.

 Pieczarki i papryki opłukać. Pieczarki pokroić w plasterki a papryki w kostkę.

 Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu przesmażyć warzywa doprawiając je do smaku solą i pieprzem. Ostudzić. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z ostudzonymi warzywami. Wątróbki nadziewać przygotowanym farszem. Stronę rozcięcia spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Wątróbki obtoczyć w mące i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. Następnie posypać solą i pieprzem i przełożyć do rękawa do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 180 st C. Po upieczeniu pokroić w plastry pamiętając o wyjęciu wykałaczek. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Do krojenia używałam noży od firmy Fiskars.

Danie podałam na talerzu od Porcelany Bogucice.

2 komentarze: