poniedziałek, 14 listopada 2016

Fasolka po bretońsku

Dzień dobry :)
Za oknem mroźno ale słonecznie.
Pogoda na zdrowy spacer idealna.
Właśnie z córką z takiego wróciłyśmy i pora zabierać się za obiad.
Jak znalazł na taką pogodę będzie dzisiaj fasolka po bretońsku.
W mojej wersji z pieczarkami i ogórkiem konserwowym - pycha :)

 
Fasolka po bretońsku
 




 
Składniki
 
1 kilogram fasoli biały Jaś
200 gram koncentratu pomidorowego
5 kiełbas śląskich
30 dag boczku parzonego
2 cebule
0,5 kilograma pieczarek
6 ogórków konserwowych
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
 
 
Sposób przygotowania
 
Fasolę przepłukać, przełożyć do dużego garnka, zalać do pełna wodą i odstawić na całą noc. Po tym czasie fasolę przepłukać. Wlać świeżą wodę, posolić w ugotować fasolę do miękkości. Wody nie należy dużo odlewać po tym gotowaniu. Kiełbasy i boczek pokroić w kostkę. Cebule obrać i pokroić w większą kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz i usmażyć na nim razem kiełbasę, boczek i cebulę. Usmażone przełożyć do fasoli razem z koncentratem pomidorowym. Pieczarki opłukać, oczyścić, pokroić w plasterki i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu doprawiając do smaku solą i pieprzem. Usmażone odcedzić z nadmiaru płynu i dodać do fasolki. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę i również dodać do fasoli. Wszystko razem dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku sola i pieprzem. Pogotować razem około 10 - 15 minut. Podawać na gorąco.

3 komentarze:

  1. ooo z ogórkami i pieczarkami to dla mnie nowość :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam się szczerze że dawno nie jadłam fasolki po bretońsku . Pysznie wygląda Twoja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie :-) bardzo lubimy takie dania :-)

    OdpowiedzUsuń