Dzień dobry :)
Szybka przekąska na dziś.
Wystarczy ciasto francuskie, ulubiona kiełbasa i oliwki.
Do przegryzienia podczas filmu lub po prostu gdy przyjdzie na coś ochota.
Kwiatki z kiełbasą i oliwkami
Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
4 cienkie kiełbasy
oliwki
Sposób przygotowania
Oliwki odsączyć z zalewy. Kiełbaski pokroić w kawałki 2 cm.
Ciasto francuskie rozłożyć. Kroić wzdłuż krótszego boku paski o szerokości 2 cm. Każdy pasek przekroić na pół.
Każdy
pasek zlepić ze sobą końcówkami. Uformować okrąg. Ułożyć 3 okręgi przy
sobie (dłuższym bokiem), jeden przy drugim.
W każdym okręgu włożyć z
jednej strony oliwkę a z drugiej kawałek kiełbaski. Jeżeli w pierwszym z
lewej strony była oliwka a z prawej kiełbasa to w drugim włożyć z lewej
strony kiełbasę a z prawej oliwkę, natomiast w trzecim z lewej strony
oliwkę a z prawej kiełbaskę.
Środki okręgów zlepić razem formując
kwiatka.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 - 40
minut w 180 - 200 st C. Podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Smakują i na ciepło i na zimno.
efektowne :)
OdpowiedzUsuńSuper
OdpowiedzUsuń