wtorek, 27 lutego 2018

Kwiatki z kiełbasą i oliwkami

Dzień dobry :)
 Szybka przekąska na dziś.
Wystarczy ciasto francuskie, ulubiona kiełbasa i oliwki.
Do przegryzienia podczas filmu lub po prostu gdy przyjdzie na coś ochota.

 Kwiatki z kiełbasą i oliwkami



Składniki
 
1 opakowanie ciasta francuskiego
4 cienkie kiełbasy
oliwki
 
Sposób przygotowania
 
Oliwki odsączyć z zalewy. Kiełbaski pokroić w kawałki 2 cm.
Ciasto francuskie rozłożyć. Kroić wzdłuż krótszego boku paski o szerokości 2 cm. Każdy pasek przekroić na pół.
Każdy pasek zlepić ze sobą końcówkami. Uformować okrąg. Ułożyć 3 okręgi przy sobie (dłuższym bokiem), jeden przy drugim. 
 
W każdym okręgu włożyć z jednej strony oliwkę a z drugiej kawałek kiełbaski. Jeżeli w pierwszym z lewej strony była oliwka a z prawej kiełbasa to w drugim włożyć z lewej strony kiełbasę a z prawej oliwkę, natomiast w trzecim z lewej strony oliwkę a z prawej kiełbaskę. 
 
Środki okręgów zlepić razem formując kwiatka.
 
 Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 - 40 minut w 180 - 200 st C. Podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym. Smakują i na ciepło i na zimno.

2 komentarze: