niedziela, 4 lutego 2018

Schabowy przekładaniec

Dzień dobry :)
Jest niedziela i jest na obiad schabowy.
U mnie tym razem w wersji przekładanej.
Spróbujcie, jest pyszny. 

Schabowy przekładaniec
 

Składniki


1 kilogram schabu wieprzowego bez kości

2 czerwone cebule

1 czerwona papryka

20 dag żółtego sera (użyłam salami od Mlekomy)

sól do smaku

pieprz do smaku

przyprawa uniwersalna w płynie
 Sposób przygotowania
 
Schab opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i oczyścić z błonek. Pokroić na 9 plastrów. Każdy plaster dość cienko rozbić, starając się, żeby powstał prostokąt.

Cebule obrać i pokroić w piórka.

Paprykę opłukać, osuszyć, wyciąć z niej gniazdo nasienne i miąższ pokroić w kostkę.

Ser żółty zetrzeć na tarce.

2 plastry schabu położyć na desce tak, aby stykały się krótszymi bokami i żeby uformowały prostokąt.

Posypać solą i pieprzem, delikatnie skropić przyprawą uniwersalną. Na to ułożyć troszkę cebuli, papryki i startego sera. Boki schabu założyć do środka. 


Na to ułożyć kolejne 2 plastry schabu i ponownie posypać solą, pieprzem, delikatnie skropić przyprawą uniwersalną,  ułożyć cebulę, paprykę i ser. Boki schabu zawinąć do środka. Czynność powtórzyć jeszcze 2 razy. Pozostały 1 plaster schabu położyć na samym wierzchu tak, aby przykrył całą górę.


Następnie związać sznurkiem, żeby się nie rozpadł podczas pieczenia.

 
Przełożyć do rękawa do pieczenia i ułożyć na blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w 180 - 200 st C.
Można podawać na gorąco lub na zimno.

3 komentarze:

  1. Super przepis ,robiłam coś podobnego pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie poszło do pieca :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego 😀
      Pani Magdaleno proszę zrobić zdjęcie dodamy do galerii 😀

      Usuń