środa, 7 lutego 2018

Pączki mojej babci

Dzień dobry :)
Dzisiaj mam dla Was przepis na pączki ze starego babcinego przepisu.
Koniecznie smażone na smalcu i obtoczone w cukrze pudrze.

Pączki mojej babci 





Składniki


1 kilogram mąki pszennej

8 żółtek

2 jajka

16 dag cukru

16 dag drożdży

16 dag masła

2 szklanki letniego mleka

1 łyżka wódki

1 kilogram smalcu wieprzowego

400 gram powideł śliwkowych

cukier puder do obtoczenia pączków

mąka do podsypania pączków


Sposób przygotowania


Drożdże rozkruszyć do miski. Dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mleka. Dokładnie rozetrzeć. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać do miski. Masło roztopić i ostudzić. Dodać do mąki razem z żółtkami, jajkami, cukrem, mlekiem, wódką oraz wyrośniętym rozczynem. Dokładnie wyrobić jednolite ciasto. Najlepiej zrobić to drewnianą łyżką dobrze je napowietrzając. Przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Na stolnicy wysypać mąkę. Łyżką nabierać porcje ciasta i odkładać na wysypaną mąką stolnicę. Następnie każdą porcję ciasta rozłożyć na ręce. Na środek nałożyć łyżeczką powidła i zlepić dokładnie brzegi formując pączka. Odłożyć ponownie na stolnicę.

W garnku rozgrzać smalec. Smażyć na nim pączki z dwóch stron.

Po usmażeniu ostudzić. Przed podaniem obtoczyć obficie w cukrze pudrze.

1 komentarz: