Dzień dobry :)
Dzisiaj mam dla Was przepis na pączki ze starego babcinego przepisu.
Koniecznie smażone na smalcu i obtoczone w cukrze pudrze.
Składniki
1 kilogram mąki pszennej
8 żółtek
2 jajka
16 dag cukru
16 dag drożdży
16 dag masła
2 szklanki letniego mleka
1 łyżka wódki
1 kilogram smalcu wieprzowego
400 gram powideł śliwkowych
cukier puder do obtoczenia pączków
mąka do podsypania pączków
Sposób przygotowania
Drożdże rozkruszyć do miski. Dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mleka. Dokładnie rozetrzeć. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę
przesiać do miski. Masło roztopić i ostudzić. Dodać do mąki razem z
żółtkami, jajkami, cukrem, mlekiem, wódką oraz wyrośniętym rozczynem.
Dokładnie wyrobić jednolite ciasto. Najlepiej zrobić to drewnianą łyżką
dobrze je napowietrzając. Przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w
ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Na
stolnicy wysypać mąkę. Łyżką nabierać porcje ciasta i odkładać na
wysypaną mąką stolnicę. Następnie każdą porcję ciasta rozłożyć na ręce.
Na środek nałożyć łyżeczką powidła i zlepić dokładnie brzegi formując
pączka. Odłożyć ponownie na stolnicę.
W garnku rozgrzać smalec. Smażyć na nim pączki z dwóch stron.
Po usmażeniu ostudzić. Przed podaniem obtoczyć obficie w cukrze pudrze.
uwielbiam dowmowe pączki
OdpowiedzUsuńszkoda, że nie ma u mnie kto zrobić ;(