piątek, 16 lutego 2018

Andrut z kokosem

Dzień dobry :)
Lubię mieć w zanadrzu coś słodkiego do podjadania, lub gdy wpadną niespodziewani goście.
Wafle, wafelki, andruty to bardzo lubi moja familia :)
Tym razem mam dla Was przepis na wafle przekładane dżemem i masą kokosową - mmmm pychota.

 Andrut z kokosem



Składniki


4 wafle andruty

2 szklanki mleka

20 dag wiórków kokosowych

1 szklanka cukru

250 gram masła

1 słoik dżemu (użyłam dżemu z malin od Stovit)

120 gram biszkoptów


Sposób przygotowania


Mleko przelać do garnka, dodać cukier i zagotować. Wsypać wiórki kokosowe, wymieszać i chwilę razem pogotować. Uważać, żeby wiórki się nie przypaliły. Odstawić do ostygnięcia. Zimne odcedzić z nadmiaru mleka.

Miękkie masło utrzeć. Dodawać po łyżce wiórków. Dokładnie wymieszać.

Pierwszy wafel posmarować połową dżemu. Przykryć drugim waflem. Posmarować go połową masy z kokosem. Na to ułożyć biszkopty. Przykryć resztą masy z kokosem. Wyrównać. Położyć wafel. Posmarować resztą dżemu i przykryć waflem. Na górę położyć najlepiej drewnianą deskę, tak, żeby równomiernie wafle obciążyć. Przełożyć w chłodne miejsce na minimum 2 godziny. Po tym czasie pokroić w kwadraty i podawać.

1 komentarz: