Dzień dobry :)
Lubię mieć w zanadrzu coś słodkiego do podjadania, lub gdy wpadną niespodziewani goście.
Wafle, wafelki, andruty to bardzo lubi moja familia :)
Tym razem mam dla Was przepis na wafle przekładane dżemem i masą kokosową - mmmm pychota.
Andrut z kokosem
Składniki
4 wafle andruty
2 szklanki mleka
20 dag wiórków kokosowych
1 szklanka cukru
250 gram masła
1 słoik dżemu (użyłam dżemu z malin od Stovit)
120 gram biszkoptów
Sposób przygotowania
Mleko
przelać do garnka, dodać cukier i zagotować. Wsypać wiórki kokosowe,
wymieszać i chwilę razem pogotować. Uważać, żeby wiórki się nie
przypaliły. Odstawić do ostygnięcia. Zimne odcedzić z nadmiaru mleka.
Miękkie masło utrzeć. Dodawać po łyżce wiórków. Dokładnie wymieszać.
Pierwszy
wafel posmarować połową dżemu. Przykryć drugim waflem. Posmarować go
połową masy z kokosem. Na to ułożyć biszkopty. Przykryć resztą masy z
kokosem. Wyrównać. Położyć wafel. Posmarować resztą dżemu i przykryć
waflem. Na górę położyć najlepiej drewnianą deskę, tak, żeby
równomiernie wafle obciążyć. Przełożyć w chłodne miejsce na minimum 2
godziny. Po tym czasie pokroić w kwadraty i podawać.
Wspaniały pomysł
OdpowiedzUsuń