piątek, 28 kwietnia 2017

Ziemniaki w mundurkach z serem korycińskim i sosem miętowym

Dzień dobry :)
Jako rodowita poznanianka uwielbiam pyry z gzikiem.
Dzisiaj piątek i postanowiłam taki obiad też sobie dzisiaj przygotować.
Lecz tym razem troszkę zmieniłam to danie.
Zamiast zwykłego twarogu użyłam sera korycińskiego i do tego dałam sos miętowy.
Pychotka :)


Ziemniaki w mundurkach z serem korycińskim i sosem miętowym
 





 
Składniki
 
6 średnich ziemniaków
3 plasterki pomidora
1/2 czerwonej papryki
10 dag sera korycińskiego (użyłam sera Korycińskiego Swojskiego Agnieszka i Marcin Bielec)
sól do smaku
pieprz do smaku
1 mały jogurt naturalny
garść świeżej mięty
 
Sposób przygotowania
 
Ziemniaki wyszorować. Nie obierać i ugotować w całości do miękkości. Odcedzić. Z góry odciąć z ziemniaka taką część, żeby powstał trójkąt. Miętę posiekać. Dodać do jogurtu naturalnego. Doprawić do smaku solą i wymieszać. Paprykę i ser pokroić w drobną kostkę. Plastry pomidora przekroić na pół. Każdego ziemniaka posypać solą i pieprzem. Następnie posmarować sosem miętowym. Na to ułożyć paprykę ser oraz połówkę pomidora. Podawać najlepiej bezpośrednio po przygotowaniu.
 
Ziemniaki podane na talerzu od Porcelany Bogucice.

3 komentarze:

  1. Rewelacyjny pomysł, koniecznie muszę go wypróbować. Świetny blog😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny pomysł, koniecznie muszę go wypróbować. Świetny blog😊

    OdpowiedzUsuń
  3. oj zjadłabym z wielka ochotą choć poznanianką nie jestem ;D

    OdpowiedzUsuń