Dzień dobry :)
Jako rodowita poznanianka uwielbiam pyry z gzikiem.
Dzisiaj piątek i postanowiłam taki obiad też sobie dzisiaj przygotować.
Lecz tym razem troszkę zmieniłam to danie.
Zamiast zwykłego twarogu użyłam sera korycińskiego i do tego dałam sos miętowy.
Pychotka :)
Ziemniaki w mundurkach z serem korycińskim i sosem miętowym
Składniki
6 średnich ziemniaków
3 plasterki pomidora
1/2 czerwonej papryki
10 dag sera korycińskiego (użyłam sera Korycińskiego Swojskiego Agnieszka i Marcin Bielec)
sól do smaku
pieprz do smaku
1 mały jogurt naturalny
garść świeżej mięty
Sposób przygotowania
Ziemniaki
wyszorować. Nie obierać i ugotować w całości do miękkości. Odcedzić. Z góry odciąć z ziemniaka taką część, żeby
powstał trójkąt. Miętę posiekać. Dodać do jogurtu naturalnego. Doprawić
do smaku solą i wymieszać. Paprykę i ser pokroić w drobną kostkę.
Plastry pomidora przekroić na pół. Każdego ziemniaka posypać solą i
pieprzem. Następnie posmarować sosem miętowym. Na to ułożyć paprykę ser
oraz połówkę pomidora. Podawać najlepiej bezpośrednio po przygotowaniu.
Ziemniaki podane na talerzu od Porcelany Bogucice.
Rewelacyjny pomysł, koniecznie muszę go wypróbować. Świetny blog😊
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł, koniecznie muszę go wypróbować. Świetny blog😊
OdpowiedzUsuńoj zjadłabym z wielka ochotą choć poznanianką nie jestem ;D
OdpowiedzUsuń