Dzień dobry :)
Jak tam u Was przed świętami ?
Menu ustalone ?
U mnie tradycyjnie będzie babka.
Ale nie taka zwykła.
Babka, która zawsze się udaje.
Piekłam ją chyba z milion razy i nigdy nie trafił mi się zakalec.
Nawet mój mąż, który nie przepada za tego rodzaju ciastem wcina ją, aż mu się uszy trzęsą.
I zdradzę Wam jeszcze jedną tajemnicę tej babki.
Skradła serce Ewy Wachowicz :)
To właśnie ją Pani Ewa przygotowywała w swoim programie :)
A cały sekret tkwi w jednym prostym dodatku, a mianowicie w dżemie.
Dodanie go do ciasta sprawia, że babka nabiera fajnego posmaku.
Ja dodałam dżem z dużymi kawałkami owoców, co dodatkowo wpłynęło na smak tej babki.
Babka mleczna
Składniki
125 gram masła
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka ciemnego kakao
4 łyżki dżemu (użyłam Naturalnie Owocowe cztery owoce Stovit)
2 jajka L
1 łyżka cynamonu
Sposób przygotowania
Masło, cukier i mleko przełożyć do
garnka i co chwilę mieszając doprowadzić do wrzenia. Odstawić do
ostygnięcia. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i
sodą, kakao, dżem, jajka oraz cynamon. Za pomocą miksera dokładnie
wymieszać. Ciasto przełożyć do formy. Piec 1 godzinę w 180 st C. Przed
wyjęciem najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto się
upiekło. Po upieczeniu dokładnie ostudzić. Dowolnie udekorować.
Kochani dodatkowo chciałam Was poinformować, że firma Stovit przygotowała konkurs.
Zadaniem konkursowym jest kupno jednego z produktów Stovit oraz udzieleniu odpowiedzi na pytanie i wysłaniu sms. Konkurs trwa do końca kwietnia. Więcej o nim tutaj.
Witam, jaki rozmiar tej formy? Gdzie kupię ani dżem stacjonarne bo muszę tą babę upiec muszę ��������
OdpowiedzUsuńWitam. Rozmiar formy do babki to ten standardowy. Ja używam foremki silikonowe z kominem widziałam teraz taką w ofercie Biedronki. Co do dżemu można dać dowolnej firmy i np o smaku czarnej porzeczki.
UsuńDziękuję za odpowiedź ��
Usuń