Dzień dobry :)
Ostatnio w moje ręce wpadła książka Moniki Waleckiej "Opowiadania drewnianego stołu", wydana przez Wydawnictwo Helion.
"Stary, drewniany stół - miejsce rodzinnych i przyjacielskich spotkań, gorących dyskusji, serdecznych toastów i wspaniałych przyjęć. Miejsce, przy którym kolejne pokolenia wspólnie biesiadują i rozkoszują się zarówno pysznym jedzeniem, jak i ciepłem domowego ogniska. Miejsce magiczne, zarezerwowane tyko dla najbliższych, którym chcesz sprawić przyjemność. Na takim stole nie wypada stawiać byle czego. On zasługuje na coś więcej: na potrawy przygotowane z uczuciem, fascynacją, odrobiną kuchennej alchemii. Na jedzenie, w które tchniesz nieco własnej fantazji."
Książka podzielona na następujące działy
* wstęp
* czym gotować ?
* jak robić zakupy ?
co warto mieć w lodówce i szafkach ?
* na śniadanie
* na obiad
* na słodko
Książka zawiera bardzo dużo ciekawych i pięknie uchwyconych na fotografii potraw.
Pierwsze przepisy w książce to śniadania. Amarantus na mleku roślinnym z sosem malinowym, tost codzienny, miodowy deserek z twarożku i fig czy lox bagel.
Następnie znajdziemy propozycje obiadowe. Ulubiona sałatka "odtruwająca", marynowane roladki z bakłażana w sosie z tahiny, orientalny bulion czy kalafiorowy chowder z krewetkami.
Na końcu znajdziemy mój ulubiony dział czyli "na słodko". Rogaliki z dżemem i orzechami, tort z naleśników, owsiane ciasteczka "digestive", najlepszy na świecie mus czekoladowy czy membrillo to tylko niektóre z wielu propozycji.
Książka podzielona na następujące działy
* wstęp
* czym gotować ?
* jak robić zakupy ?
co warto mieć w lodówce i szafkach ?
* na śniadanie
* na obiad
* na słodko
Książka zawiera bardzo dużo ciekawych i pięknie uchwyconych na fotografii potraw.
Pierwsze przepisy w książce to śniadania. Amarantus na mleku roślinnym z sosem malinowym, tost codzienny, miodowy deserek z twarożku i fig czy lox bagel.
Następnie znajdziemy propozycje obiadowe. Ulubiona sałatka "odtruwająca", marynowane roladki z bakłażana w sosie z tahiny, orientalny bulion czy kalafiorowy chowder z krewetkami.
Na końcu znajdziemy mój ulubiony dział czyli "na słodko". Rogaliki z dżemem i orzechami, tort z naleśników, owsiane ciasteczka "digestive", najlepszy na świecie mus czekoladowy czy membrillo to tylko niektóre z wielu propozycji.
Tytuł - "Opowiadania drewnianego stołu"
Autor - Monika Walecka
Okładka twarda
Stron 285
Wydawnictwo - Helion
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz