piątek, 21 kwietnia 2017

Sernik z mascarpone

Dzień dobry :)
To jak ? Co pieczemy na weekend ?
Nie wiem jak Wy ale ja po tych wszystkich babkach i mazurkach mam ochotę na sernik :)  
Całkiem niedawno piekłam taki z mascarpone.
Wyszedł niezwykle delikatny i jednocześnie wilgotny. 
Taki właśnie jak lubię :)
Piecze ktoś ze mną ?

Sernik z mascarpone





Składniki
150 gram herbatników petit-beuerre
750 gram sera twarogowego śmietankowego
250 gram sera mascarpone (użyłam Mlekomy)
1 szklanka cukru
5 jajek L
1 szklanka śmietanki 30 %
1 budyń śmietankowy
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
Herbatniki wyłożyć na dnie blaszki 25 cm / 36 cm. Ser twarogowy przełożyć do miski. Dodać do niego ser mascarpone, ekstrakt waniliowy, cukier i żółtka. Wymieszać mikserem tak, żeby nie było grudek sera . Dodać proszek budyniowy. Wymieszać. W osobnych miskach ubić śmietankę oraz białka na pianę. Ubite śmietankę oraz białka dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Masę wylać na herbatniki. Sernik piec 60 - 80 minut w 180 st C. Przed wyjęciem z piekarnika najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy sernik się upiekł. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem wierzch można posypać cukrem pudrem.

9 komentarzy:

  1. Cudnie wygląda:)
    u mnie sernik był też w święta, ale my możemy wcinać serniki zawsze i wszędzie i o każdej porze, nie wspominając że nie ważne jaki to sernik:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile to gram 1 szklanka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli chodzi o cukier to około 220 gram to 1 szklanka cukru.

      Usuń
  3. Jest pyszny u mnie raz w tygodniu obowiązkowo musi być 😊

    OdpowiedzUsuń