Dzień dobry :)
To jak ? Co pieczemy na weekend ?
Nie wiem jak Wy ale ja po tych wszystkich babkach i mazurkach mam ochotę na sernik :)
Całkiem niedawno piekłam taki z mascarpone.
Wyszedł niezwykle delikatny i jednocześnie wilgotny.
Taki właśnie jak lubię :)
Piecze ktoś ze mną ?
Sernik z mascarpone
Składniki
150 gram herbatników petit-beuerre
750 gram sera twarogowego śmietankowego
250 gram sera mascarpone (użyłam Mlekomy)
1 szklanka cukru
5 jajek L
1 szklanka śmietanki 30 %
1 budyń śmietankowy
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
Herbatniki
wyłożyć na dnie blaszki 25 cm / 36 cm. Ser twarogowy przełożyć do
miski. Dodać do niego ser mascarpone, ekstrakt waniliowy, cukier i
żółtka. Wymieszać mikserem tak, żeby nie było grudek sera . Dodać
proszek budyniowy. Wymieszać. W osobnych miskach ubić śmietankę oraz
białka na pianę. Ubite śmietankę oraz białka dodać do masy serowej i
delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Masę wylać na herbatniki. Sernik
piec 60 - 80 minut w 180 st C. Przed wyjęciem z piekarnika najlepiej
sprawdzić drewnianym patyczkiem czy sernik się upiekł. Odstawić do
całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem wierzch można posypać cukrem
pudrem.
Mniam jaki pyszny serniczek :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko!
OdpowiedzUsuńPysznie wyglada
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńu mnie sernik był też w święta, ale my możemy wcinać serniki zawsze i wszędzie i o każdej porze, nie wspominając że nie ważne jaki to sernik:)
Wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńIle to gram 1 szklanka?
OdpowiedzUsuńJeżeli chodzi o cukier to około 220 gram to 1 szklanka cukru.
UsuńPrzepiękny sernik :-)
OdpowiedzUsuńJest pyszny u mnie raz w tygodniu obowiązkowo musi być 😊
OdpowiedzUsuń