Dzień dobry :)
Dzisiaj obiadowo.
Klopsiki w sosie pomidorowym z makaronem.
Uwielbiam to danie.
Można wcześniej sobie przygotować i zostawić domownikom do odgrzania.
Klopsiki w sosie pomidorowym
Składniki
0,5 kilograma mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 czerstwa bułka
1 jajko
3 ząbki czosnku
200 gram koncentratu pomidorowego
40 dag makaronu (najlepiej świderki)
sól do smaku
pieprz do smaku
majeranek do smaku
woda
cukier do smaku
śmietanka słodka odo smaku
tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania
Mięso
mielone przełożyć do miski. Bułkę namoczyć w wodzie. Dokładnie
odcisnąć. Dodać do mielonego. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i
razem z jajkiem dodać do mielonego. Doprawić do smaku solą, pieprzem i
majerankiem. Dokładnie razem wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Z
masy mięsnej formować małe pulpeciki i smażyć je na rozgrzanym tłuszczu.
Podlać wodą (około 1 - 1,5 litra) i dodać koncentrat pomidorowy.
Gotować około 10 minut na średnim ogniu. Doprawić do smaku solą i
cukrem. Zagęścić zawiesiną mąki i wody. Zagotować i wymieszać. Dolać
słodką śmietankę do smaku.
Makaron
ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Przelać zimną
wodą, odcedzić. Podawać z wcześniej przygotowanym sosem i klopsikami.
Szukałam pomysłu na obiad i znalazłam <3 Dziękuje <3 mm.. już lecę gotować :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie
Robię bardzo podobne :) Super Ci wyszły :) Uwielbiam wszystkie pomysły na pulpety obiadowe :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis nauczyłem się robić pulpeciki za przepis
OdpowiedzUsuńna 10na10