wtorek, 25 kwietnia 2017

Klopsiki w sosie pomidorowym

Dzień dobry :)
Dzisiaj obiadowo.
Klopsiki w sosie pomidorowym z makaronem.
Uwielbiam to danie.
Można wcześniej sobie przygotować i zostawić domownikom do odgrzania.

 
Klopsiki w sosie pomidorowym
 




 
Składniki
 
0,5 kilograma mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 czerstwa bułka
1 jajko
3 ząbki czosnku
200 gram koncentratu pomidorowego
40 dag makaronu (najlepiej świderki)
sól do smaku
pieprz do smaku
majeranek do smaku
woda
cukier do smaku
śmietanka słodka odo smaku
tłuszcz do smażenia
 
 
Sposób przygotowania
 
Mięso mielone przełożyć do miski. Bułkę namoczyć w wodzie. Dokładnie odcisnąć. Dodać do mielonego. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i razem z jajkiem dodać do mielonego. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie razem wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Z masy mięsnej formować małe pulpeciki i smażyć je na rozgrzanym tłuszczu. Podlać wodą (około 1 - 1,5 litra) i dodać koncentrat pomidorowy. Gotować około 10 minut na średnim ogniu. Doprawić do smaku solą i cukrem. Zagęścić zawiesiną mąki i wody. Zagotować i wymieszać. Dolać słodką śmietankę do smaku.
Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Przelać zimną wodą, odcedzić. Podawać z wcześniej przygotowanym sosem i klopsikami.

3 komentarze:

  1. Szukałam pomysłu na obiad i znalazłam <3 Dziękuje <3 mm.. już lecę gotować :)
    Zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię bardzo podobne :) Super Ci wyszły :) Uwielbiam wszystkie pomysły na pulpety obiadowe :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za przepis nauczyłem się robić pulpeciki za przepis
    na 10na10

    OdpowiedzUsuń