wtorek, 4 kwietnia 2017

Banany z kremem patisierre

Dzień dobry :)

Kochani dzisiaj do popołudniowej kawki serwuję pyszny deser.
Banany są u mnie uwielbiane więc dlatego dzisiaj królują we wpisie :)

Banany z kremem patisierre




Składniki


100 gram biszkoptów ( u mnie Polskie Młyny)

0,5 szklanki nektaru bananowego

2 banany

sok z 1/2 cytryny


KREM


500 ml mleka

1 laska wanilii

5 żółtek

1/3 szklanki cukru

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej



Sposób przygotowania


KREM


Laskę wanilii przekroić na pół. Wyskrobać nożem ziarenka. Mleko zagotować razem z ziarenkami wanilii. Żółtka ubić z cukrem do białości. Do ubitych żółtek dodać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Dobrze razem wymieszać. Do ubitej piany wlać 100 ml wrzącego mleka cały czas ją ubijając. Pozostałe mleko wstawić na gaz. Wlać do niego zahartowane żółtka i cały czas energicznie mieszać do momentu powstania budyniu. Przykryć folią spożywczą tak, żeby dotykała wierzchu budyniu. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.


Banany obrać, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Przygotować pucharki do deserów. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego. Biszkopty moczyć w nektarze bananowym i ułożyć na dnie pucharka. Na to poukładać plastry banana i przykryć to wszystko kremem. Czynności powtórzyć do momentu zapełnienia pucharka. Najlepiej, żeby wierzchnią warstwą była warstwa kremu. Dowolnie udekorować. Deser podawać dobrze schłodzony.

3 komentarze: