Dzień dobry :)
Kochani dzisiaj do popołudniowej kawki serwuję pyszny deser.
Banany są u mnie uwielbiane więc dlatego dzisiaj królują we wpisie :)
Składniki
100 gram biszkoptów ( u mnie Polskie Młyny)
0,5 szklanki nektaru bananowego
2 banany
sok z 1/2 cytryny
KREM
500 ml mleka
1 laska wanilii
5 żółtek
1/3 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
KREM
Laskę wanilii przekroić na pół. Wyskrobać nożem ziarenka. Mleko
zagotować razem z ziarenkami wanilii. Żółtka ubić z cukrem do białości. Do
ubitych żółtek dodać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Dobrze razem
wymieszać. Do ubitej piany wlać 100 ml wrzącego mleka cały czas ją
ubijając. Pozostałe mleko wstawić na gaz. Wlać do niego zahartowane
żółtka i cały czas energicznie mieszać do momentu powstania budyniu.
Przykryć folią spożywczą tak, żeby dotykała wierzchu budyniu. Odstawić
do całkowitego wystygnięcia.
Banany
obrać, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Przygotować
pucharki do deserów. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego. Biszkopty
moczyć w nektarze bananowym i ułożyć na dnie pucharka. Na to poukładać
plastry banana i przykryć to wszystko kremem. Czynności powtórzyć do
momentu zapełnienia pucharka. Najlepiej, żeby wierzchnią warstwą była
warstwa kremu. Dowolnie udekorować. Deser podawać dobrze schłodzony.
Pysznie Kasiu :)
OdpowiedzUsuńWspaniały deser :)
OdpowiedzUsuńdeser wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuń