Dzień dobry :)
Ostatni dzień długiego weekendu postanowiłam moim domownikom osłodzić pysznym ciastem z kokosem.
Ucierany spód i smakowita warstwa kokosowa - pychota.
Ciasto z kokosem
Składniki
CIASTO
3 jajka
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
125 gram masła (użyłam irlandzkiego od Mlekomy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KOKOS
125 gram masła
2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
0,5 szklanki cukru
10 dag wiórek kokosowych
Sposób przygotowania
CIASTO
Wszystkie
składniki przełożyć do miski. Utrzeć mikserem na jednolite ciasto.
Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (forma prostokątna
25/36 cm lub tortownica o średnicy 26 cm). Piec 20 minut w 180 st C.
KOKOS
Wszystkie
składniki przełożyć do garnka. Mieszając doprowadzić do wrzenia.
Wyłożyć na podpieczone ciasto. Razem piec jeszcze 20 minut w 180 st C.
Po upieczeniu dobrze ostudzić.
Ciasto podałam na talerzu od Porcelany Bogucice.
Ciasto podałam na talerzu od Porcelany Bogucice.
bardzo lubię kokos i wszystko co kokosowe:)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda! ;-)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto!
OdpowiedzUsuńJak z kokosem to musi być nasze <3 :D
OdpowiedzUsuń