środa, 3 maja 2017

Ciasto z kokosem

Dzień dobry :)
Ostatni dzień długiego weekendu postanowiłam moim domownikom osłodzić pysznym ciastem z kokosem.
Ucierany spód i smakowita warstwa kokosowa - pychota.

Ciasto z kokosem






Składniki


CIASTO


3 jajka

1 szklanka cukru

1,5 szklanki mąki pszennej

125 gram masła (użyłam irlandzkiego od Mlekomy)

1 łyżeczka proszku do pieczenia


KOKOS


125 gram masła

2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %

0,5 szklanki cukru

10 dag wiórek kokosowych


Sposób przygotowania


CIASTO


Wszystkie składniki przełożyć do miski. Utrzeć mikserem na jednolite ciasto. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (forma prostokątna 25/36 cm lub tortownica o średnicy 26 cm). Piec 20 minut w 180 st C.


KOKOS


Wszystkie składniki przełożyć do garnka. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Razem piec jeszcze 20 minut w 180 st C. Po upieczeniu dobrze ostudzić.

Ciasto podałam na talerzu od Porcelany Bogucice.

4 komentarze: