piątek, 30 marca 2018

Babka z całymi migdałami

Dzień dobry :)
Tym razem mam dla Was przepis na świąteczną babkę z całymi migdałami.
Smakuje wyśmienicie i dodatkowo będzie piękną ozdobą świątecznego stołu :)


Babka z całymi migdałami
 



Składniki
 
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
3 jajka L
1 mały jogurt naturalny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 gram migdałów
 
Sposób przygotowania
 
Migdały przełożyć do miski. Zalać wrzątkiem. Odstawić na 5 minut. Odcedzić i obrać migdały ze skórki. Obrane przełożyć do miski i zalać ciepłą wodą.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę.
Do miski wbić żółtka, dodać cukier i utrzeć. Następnie dodać jogurt naturalny oraz olej. Dokładnie razem wymieszać.
Cały czas ucierając wsypywać mąkę partiami. Na samym końcu dodać ubitą pianę z białek. Dobrze wymieszać jednolite ciasto.
Formę keksową o wymiarach 30 cm / 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto.
Migdały odcedzić i ułożyć na wierzchu ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w 180 st C. lub do tak zwanego "suchego patyczka".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz