środa, 4 kwietnia 2018

Fasolowa potrawka z mięsem mielonym i makaronem

Dzień dobry :)
Dzisiaj obiad musi być na szybko i w dodatku taki, który mąż po powrocie z pracy tylko sobie odgrzeje.
Postawiłam na potrawkę z mięsa mielonego z makaronem.
Przygotowaną wcześniej wystarczy odgrzać, nałożyć na talerz razem z makaronem i wcinać :)
Podana na patelni Ballarini Servin Tavola od Cookin.pl wygląda jeszcze bardziej apetycznie :)

Fasolowa potrawka z mięsem mielonym i makaronem

b


Składniki


70 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

1 czerwona papryka

1 cebula

2 puszki mix fasoli z cieciorką (po 425 ml)

1 koncentrat pomidorowy

1 puszka kukurydzy

sól do smaku

pieprz do smaku

olej do smażenia

szczypta chilli

posiekana natka pietruszki

500 gram dowolnego makaronu


Sposób przygotowania


Paprykę opłukać, osuszyć, wyciąć z niej gniazdo nasienne a miąższ pokroić w kostkę.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę.

Fasole i kukurydzę odsączyć z zalewy.

Na patelni rozgrzać olej.

Smażyć na nim paprykę. Odłożyć.

Na ten sam tłuszcz dać mięso mielone i cebulę. Razem smażyć, co chwilę mieszać, żeby mięso było rozdzielone. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chilli.

Gdy mięso będzie usmażone dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać.

Jeżeli będzie za gęste można dolać wody.

Na samym końcu dodać fasole i kukurydzę. Wymieszać.

W razie potrzeby doprawić ponownie do smaku.

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

Potrawkę podawać na gorąco z ugotowanym makaronem i posypaną posiekaną natką pietruszki.

1 komentarz: