Dzień dobry :)
Dzisiaj obiad musi być na szybko i w dodatku taki, który mąż po powrocie z pracy tylko sobie odgrzeje.
Postawiłam na potrawkę z mięsa mielonego z makaronem.
Przygotowaną wcześniej wystarczy odgrzać, nałożyć na talerz razem z makaronem i wcinać :)
Podana na patelni Ballarini Servin Tavola od Cookin.pl wygląda jeszcze bardziej apetycznie :)
Fasolowa potrawka z mięsem mielonym i makaronem
Składniki
70 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 czerwona papryka
1 cebula
2 puszki mix fasoli z cieciorką (po 425 ml)
1 koncentrat pomidorowy
1 puszka kukurydzy
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
szczypta chilli
posiekana natka pietruszki
500 gram dowolnego makaronu
Sposób przygotowania
Paprykę opłukać, osuszyć, wyciąć z niej gniazdo nasienne a miąższ pokroić w kostkę.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Fasole i kukurydzę odsączyć z zalewy.
Na patelni rozgrzać olej.
Smażyć na nim paprykę. Odłożyć.
Na
ten sam tłuszcz dać mięso mielone i cebulę. Razem smażyć, co chwilę
mieszać, żeby mięso było rozdzielone. Doprawić do smaku solą, pieprzem i
chilli.
Gdy mięso będzie usmażone dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać.
Jeżeli będzie za gęste można dolać wody.
Na samym końcu dodać fasole i kukurydzę. Wymieszać.
W razie potrzeby doprawić ponownie do smaku.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Potrawkę podawać na gorąco z ugotowanym makaronem i posypaną posiekaną natką pietruszki.
Dobry pomysł na obiad
OdpowiedzUsuń