czwartek, 29 marca 2018

Mazurek mleczny

Dzień dobry :)
Święta Wielkanocne w moim domu bez mazurka to nie święta.
Dzisiaj przepis na ten mój ulubiony, z masą z mleka w proszku :)

 Mazurek mleczny



Składniki
 
CIASTO
 
200 gram mąki
100 gram masła (użyłam Irlandzkiego od Mlekomy)
1 jajko
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżki cukru pudru
 
MASA
 
1 szklanka mleka w proszku
50 gram masła
75 gram cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
25 ml wody
 
Sposób przygotowania
 
CIASTO
 
Wszystkie składniki przełożyć do miski. Zagnieść jednolite ciasto.
Kwadratową formę o boku 19 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2/3 ciasta wyłożyć równomiernie na spód formy. Z reszty ciasta uformować 3 wałki i zapleść warkocza. Ułożyć go na cieście wyłożonym w formie, dookoła brzegu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 180 - 200 st C.
Po upieczeniu ostudzić.
 
MASA
 
Masło, wodę, cukier, cukier waniliowy przełożyć do garnka. Cały czas mieszając podgrzewać do rozpuszczenia składników. Ostudzić. Wsypać mleko w proszku i energicznie wymieszać. Masę wyłożyć na upieczony wcześniej spód.
 
Dowolnie udekorować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz