Dzień dobry :)
Święta Wielkanocne w moim domu bez mazurka to nie święta.
Dzisiaj przepis na ten mój ulubiony, z masą z mleka w proszku :)
Mazurek mleczny
Składniki
CIASTO
200 gram mąki
100 gram masła (użyłam Irlandzkiego od Mlekomy)
1 jajko
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżki cukru pudru
MASA
1 szklanka mleka w proszku
50 gram masła
75 gram cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
25 ml wody
Sposób przygotowania
CIASTO
Wszystkie składniki przełożyć do miski. Zagnieść jednolite ciasto.
Kwadratową formę o boku 19 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2/3
ciasta wyłożyć równomiernie na spód formy. Z reszty ciasta uformować 3
wałki i zapleść warkocza. Ułożyć go na cieście wyłożonym w formie,
dookoła brzegu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 180 -
200 st C.
Po upieczeniu ostudzić.
MASA
Masło,
wodę, cukier, cukier waniliowy przełożyć do garnka. Cały czas mieszając
podgrzewać do rozpuszczenia składników. Ostudzić. Wsypać mleko w
proszku i energicznie wymieszać. Masę wyłożyć na upieczony wcześniej
spód.
Dowolnie udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz