piątek, 16 marca 2018

Mazurek pomarańczowy

Dzień dobry :)
Pozostając w temacie przepisów wielkanocnych tym razem propozycja na słodko :)
Mazurek pomarańczowy.
Nie jest wcale trudny w przygotowaniu jak by się mogło wydawać.

 Mazurek pomarańczowy

 
 
n


Składniki
 
CIASTO
 
200 gram mąki pszennej
100 gram masła (użyłam Irlandzkiego od Mlekomy)
1 jajko
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżki cukru pudru
 
MASA
 
1 pomarańcza
1 łyżka cukru
140 gram dżemu pomarańczowego
2 łyżeczki żelatyny
 
Sposób przygotowania
 
CIASTO
 
Wszystkie składniki przełożyć do miski. Dokładnie zagnieść jednolite ciasto.
Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2/3 ciasto wyłożyć równomiernie na dno tortownicy.
Z pozostałej części ciasta uformować 2 wałeczki. Razem skręcić. Ułożyć dookoła ciasta tworząc brzeg.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 180 - 200 st C. Po upieczeniu ostudzić.
 
MASA
 
Pomarańczę brać i oczyścić z błonek. Miąższ pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka. Wsypać cukier i wstawić na gaz. Podgrzewać 10 minut na wolnym ogniu. Płyn, który nie odparował odlać. Do pomarańczy przełożyć dżem. Wymieszać. Zagotować. Wyłączyć gaz. Wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać. Ostudzić.
Przestudzoną masę wyłożyć na upieczony wcześniej spód. Odstawić do całkowitego stężenia.
 
Dowolnie udekorować.

3 komentarze:

  1. mmm zapowiada się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł na nadzienie kusi mnie aby spróbować czego nowego, ale chyba mazurek z masą z mleka w proszku na zawsze będzie moim ulubionym :D

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pięknie udekorowany :)

    OdpowiedzUsuń