piątek, 9 marca 2018

Babka wiosenna

Dzień dobry :)
 Za oknem coraz cieplej, promyki słońca przebijają się przez chmury.
Wszystko zaczyna budzić się do życia. 
Od razu człowiekowi wszystko się chce :)
A tym bardziej czegoś słodkiego do kawki.
Dzisiaj będzie przepis na babkę wiosenną.
Powiem na marginesie, że z myślą o zbliżających się świętach :)

 Babka wiosenna


 Składniki

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki ziemniaczanej

6 jajek L

1 szklanka cukru pudru

2 łyżeczki cukru waniliowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

250 gram masła

6 łyżek oleju

250 gram mrożonego rozdrobnionego szpinaku

1 kisiel wiśniowy

lukier


Sposób przygotowania


Miękkie masło przełożyć do miski. Dodać żółtka oraz cukier puder i cukier waniliowy. Utrzeć razem na gładką masę. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy maślanej. Dodać olej i dobrze razem połączyć. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i dokładnie razem wymieszać.

Ciasto podzielić na trzy części. Szpinak rozmrozić, dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody i dodać do jednej porcji. Wymieszać. Do drugiej porcji ciasta wsypać kisiel (proszek) i wymieszać. Jeżeli kolor nie będzie zbyt intensywny można dodać kilka kropel czerwonego barwnika. Trzecią porcję ciasta pozostawić bez żadnego dodatku.

Formę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Jeżeli mamy formę silikonową nie musimy jej niczym smarować.

Do formy dać porcję jasnego ciasta. Wyrównać. Na to wyłożyć porcję ciasta ze szpinakiem i również wyrównać. Na samym końcu wyłożyć porcję z kisielem i również wyrównać.

Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w 180 st C.

Po upieczeniu ostudzić i polać lukrem.

1 komentarz: