Dzień dobry :)
Za oknem coraz cieplej, promyki słońca przebijają się przez chmury.
Wszystko zaczyna budzić się do życia.
Od razu człowiekowi wszystko się chce :)
A tym bardziej czegoś słodkiego do kawki.
Dzisiaj będzie przepis na babkę wiosenną.
Powiem na marginesie, że z myślą o zbliżających się świętach :)
Babka wiosenna
Składniki
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
6 jajek L
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 gram masła
6 łyżek oleju
250 gram mrożonego rozdrobnionego szpinaku
1 kisiel wiśniowy
lukier
Sposób przygotowania
Miękkie
masło przełożyć do miski. Dodać żółtka oraz cukier puder i cukier
waniliowy. Utrzeć razem na gładką masę. Obie mąki wymieszać z proszkiem
do pieczenia i przesiać do masy maślanej. Dodać olej i dobrze razem
połączyć. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i dokładnie
razem wymieszać.
Ciasto
podzielić na trzy części. Szpinak rozmrozić, dokładnie odcisnąć z
nadmiaru wody i dodać do jednej porcji. Wymieszać. Do drugiej porcji
ciasta wsypać kisiel (proszek) i wymieszać. Jeżeli kolor nie będzie zbyt
intensywny można dodać kilka kropel czerwonego barwnika. Trzecią porcję
ciasta pozostawić bez żadnego dodatku.
Formę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Jeżeli mamy formę silikonową nie musimy jej niczym smarować.
Do
formy dać porcję jasnego ciasta. Wyrównać. Na to wyłożyć porcję ciasta
ze szpinakiem i również wyrównać. Na samym końcu wyłożyć porcję z
kisielem i również wyrównać.
Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w 180 st C.
Po upieczeniu ostudzić i polać lukrem.
Wspaniała
OdpowiedzUsuń