Dzień dobry :)
Dzisiaj andrzejki :)
Mam dla Was smaczną propozycję na przyjęcie w gronie znajomych.
A więc - skrzydło w dłoń :)
Skrzydełka na pikantnie
Składniki
12 skrzydełek z kurczaka
3/4 szklanki ketchupu pikantnego (użyłam Kotlin z piekła rodem)
1 łyżka musztardy francuskiej
2 ząbki czosnku
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka przyprawy uniwersalnej w płynie
pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Skrzydełka opłukać i osuszyć.
Czosnek
obrać i przecisnąć przez praskę. Do miseczki dodać ketchup, musztardę,
czosnek, sos sojowy, przyprawę oraz pieprz. Wymieszać. Do marynaty
przełożyć skrzydełka i wymieszać, tak, żeby marynata je pokryła.
Przykryć i odstawić do lodówki na 2 godziny.
Skrzydełka przełożyć do rękawa do pieczenia. Jeżeli w misce został sos należy go dołożyć do skrzydełek. Szczelnie zamknąć.
Skrzydełka w rękawie przełożyć na blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45 minut w 180 st C.
#kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuń