czwartek, 30 listopada 2017

Skrzydełka na pikantnie

Dzień dobry :)
Dzisiaj andrzejki :) 
Mam dla Was smaczną propozycję na przyjęcie w gronie znajomych.
A więc - skrzydło w dłoń :)

Skrzydełka na pikantnie










Składniki


12 skrzydełek z kurczaka

3/4 szklanki ketchupu pikantnego (użyłam Kotlin z piekła rodem)

1 łyżka musztardy francuskiej

2 ząbki czosnku

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

1 łyżka przyprawy uniwersalnej w płynie

pieprz do smaku


Sposób przygotowania


Skrzydełka opłukać i osuszyć.

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do miseczki dodać ketchup, musztardę, czosnek, sos sojowy, przyprawę oraz pieprz. Wymieszać. Do marynaty przełożyć skrzydełka i wymieszać, tak, żeby marynata je pokryła. Przykryć i odstawić do lodówki na 2 godziny.

Skrzydełka przełożyć do rękawa do pieczenia. Jeżeli w misce został sos należy go dołożyć do skrzydełek. Szczelnie zamknąć.

Skrzydełka w rękawie przełożyć na blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45 minut w 180 st C.
#kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen 


I LOVE KETCHUP

1 komentarz: