poniedziałek, 20 listopada 2017

Kuchenny Kredens - recenzja książki

W moje ręce wpadła książka Moniki Śmigielskiej "Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna".
 Autorka prowadzi bloga kuchennykredens.pl
Książka ta to zbiór przepisów, które gościły na stołach naszych babć, to przypomnienie starych sprawdzonych przepisów.



Na wstępie dowiadujemy się dlaczego właśnie Kuchenny Kredens.
 Autorka opowiada jak to było u niej z gotowaniem i celebrowaniem każdego śniadania.

Rozdział 1 to garść porad sprzed lat. Dowiemy się między innymi jakie rzeczy powinny znaleźć się w naszej kuchni a które ją nam zagracają.
Jak robić zakupy z głową i jak planować posiłki.
Rodzaje mięs, jakie najsmaczniejsze i na co poszczególna część się nadaje.
W tym rozdziale dowiemy się również jak nakryć do stołu, żeby domownicy chcieli przy nim siedzieć.



 Rozdział 2
"Zacząć dzień z przytupem - przedwojenne pomysły na śniadanie"


Znajdziemy tu przepisu między innymi na 
- Naleśniki panieńskie
- Grzanki przekładane marmeladą
- Placuszki drożdżowe ze śliwkami






Rozdział 3
 "Na osłodę, czyli o przedwojennych deserach"




- Krem szodonowy
- Lody orzechowe
- Ptysie


Rozdział 4
"Gdy zjawią się goście, czyli obiady wystawne"




- Bliny polskie
- Sztufada
- Zupa z ogonów wołowych i knele z drobiu
- Risotto z szafranem Heleny Paderewskiej


Rozdział 5
"O dawnej kuchni codziennej, czyli obiady powszednie"


- Frykando cielęce z kluskami kładzionymi
- Pierogi z czarnemi jagodami
- Sznycle cielęce


Rozdział 6
"Coś z niczego, czyli smacznie, a niedrogo"


- Miszkulancja, czyli postna zupa jarzynowa
- Mędrzyki
- Kołduny tyszkiewiczowskie
- Kartofle nadziewane grzybami





Rozdział 7
"Zdrowie na talerzu, czyli jarzyny nie tylko dla jaroszy"






Tytuł - Kuchenny Kredens. Polska kuchnia przedwojenna
Autor - Monika Śmigielska
Wydawnictwo Znak Horyzont
Oprawa twarda
Stron 302
Format 170x234mm
Rok wydania 2017

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz