poniedziałek, 20 listopada 2017

Dyniowa potrawka z soczewicą

Dzień dobry :)
Kochani zaczynamy nowy tydzień.
Jesień to dania sycące i rozgrzewające.
Niekwestionowaną królową jesieni jest oczywiście dynia.
Dlatego tez dzisiaj pokażę Wam co bardzo często z niej robię.
Potrawka, która nie wymaga wielkiego wysiłku a jest pyszna.

Dyniowa potrawka z soczewicą







Składniki


2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę

400 gram zielonej soczewicy z puszki

1 czerwona papryka

1 ząbek czosnku

4 gałązki tymianku

sól do smaku

olej do smażenia


Sposób przygotowania


Soczewicę odsączyć z zalewy. Paprykę opłukać, osuszyć, usunąć gniazdo nasienne i miąższ pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim dynię do miękkości. Doprawić do smaku solą. Zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu usmażyć paprykę również doprawiając solą. Gdy papryka będzie miękka dodać do niej dynię oraz soczewicę. Z gałązek tymianku oderwać listki i je posiekać. Dodać do potrawki. Krótko razem przesmażyć co chwile mieszając. Podawać na gorąco.

Dynię i paprykę możemy równie dobrze przygotować w piekarniku.

Dynię i pokrojoną w kostkę paprykę rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polać olejem. Posypać solą o posiekanym tymiankiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 180 st C pod przykryciem. Na 5 minut przed końcem pieczenia dodać odsączoną z zalewy soczewicę. Przemieszać i wstawić jeszcze na 5 minut. Podawać na gorąco.
Do pokrojenia warzyw posłużył mi nóż Ambition z serii Pure Line.
#myAmbition
 

W sklepie Dajar na hasło "ZŁOTA-JESIEŃ" otrzymacie 10% zniżki na produkty Ambition (zniżka obowiązuje do 31.12.2017 r.).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz