Dzień dobry :)
Kochani zaczynamy nowy tydzień.
Jesień to dania sycące i rozgrzewające.
Niekwestionowaną królową jesieni jest oczywiście dynia.
Dlatego tez dzisiaj pokażę Wam co bardzo często z niej robię.
Potrawka, która nie wymaga wielkiego wysiłku a jest pyszna.
Dyniowa potrawka z soczewicą
Składniki
2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
400 gram zielonej soczewicy z puszki
1 czerwona papryka
1 ząbek czosnku
4 gałązki tymianku
sól do smaku
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Soczewicę
odsączyć z zalewy. Paprykę opłukać, osuszyć, usunąć gniazdo nasienne i
miąższ pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim dynię
do miękkości. Doprawić do smaku solą. Zdjąć z patelni. Na tym samym
tłuszczu usmażyć paprykę również doprawiając solą. Gdy papryka będzie
miękka dodać do niej dynię oraz soczewicę. Z gałązek tymianku oderwać
listki i je posiekać. Dodać do potrawki. Krótko razem przesmażyć co
chwile mieszając. Podawać na gorąco.
Dynię i paprykę możemy równie dobrze przygotować w piekarniku.
Dynię
i pokrojoną w kostkę paprykę rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia. Polać olejem. Posypać solą o posiekanym tymiankiem. Wstawić
do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 180 st C pod przykryciem. Na 5
minut przed końcem pieczenia dodać odsączoną z zalewy soczewicę.
Przemieszać i wstawić jeszcze na 5 minut. Podawać na gorąco.
Do pokrojenia warzyw posłużył mi nóż Ambition z serii Pure Line.
#myAmbition
W sklepie Dajar na hasło "ZŁOTA-JESIEŃ" otrzymacie 10% zniżki na produkty Ambition (zniżka obowiązuje do 31.12.2017 r.).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz