piątek, 24 listopada 2017

Ciasto marchewkowe z kremem z serka Almette

Dzień dobry :)
W końcu piąteczek :)
A jak zaczyna się weekend to ja myślę nad ciastem.
Tym razem będzie marchewkowe.
Pyszne, wilgotne, z mocno wyczuwalnym cynamonem.
Piecze ktoś ze mną ? 

Ciasto marchewkowe z kremem z serka Almette






Składniki


4 średnie marchewki

4 jajka L

1 szklanka cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

1 szklanka oleju

1,5 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki soli

125 gram masła (użyłam irlandzkiego od Mlekomy)

300 gram serka Almette śmietankowego
4 łyżki cukru pudru

cukier puder do posypania wierzchu


Sposób przygotowania


Marchewki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Jajka wbić do miski. Dodać cukier i cukier waniliowy i ubić mikserem do białości. Następnie cały czas ubijając wlać olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą i cynamonem. Cały czas ubijając mąkę porcjami wsypywać do masy jajecznej. Dobrze wyrobić jednolite ciasto. Na samym końcu dać startą marchewkę. Wymieszać.

Blaszkę o wymiarach 25 cm/ 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 - 55 minut w 180 st C. Po upieczeniu dokładnie przestudzić. Ciasto przeciąć na pół.

Miękkie masło utrzeć mikserem razem z cukrem pudrem. Dodać ser Almette. Połączyć dokładnie składniki.

Na spodnią część ciasta rozsmarować krem. Przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch można posypać cukrem pudrem, najlepiej przed samym podaniem, gdyż ciasto jest wilgotne i może wchłonąć puder. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.

Podane na talerzu od Porcelany Bogucice

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz