wtorek, 7 listopada 2017

Schab po kasztelańsku

Dzień dobry :)
Podobno dzisiaj dzień schabowego :)
Dlatego pośpiesznie przybywam z przepisem na tego oto bohatera :)
Tym razem w wersji nadzianej :)
Ale uwierzcie - mega pysznej :)


Schab po kasztelańsku
 




 
Składniki
 
1 kilogram schabu bez kości
500 gram pieczarek konserwowych
400 gram papryki konserwowej
15 dag żółtego sera (użyłam salami od Mlekomy)
sól do smaku
pieprz do smaku
jajka do panierki
mąka do panierki
bułka tarta do panierki
tłuszcz do smażenia
 
Sposób przygotowania
 
Schab pokroić w plastry około 1-1,5 cm. Każdy plaster naciąć tworząc kieszonkę. Delikatnie rozbić z jednej i drugiej strony. Oprószyć z zewnątrz solą i pieprzem.
Pieczarki i paprykę pokroić w drobną kostkę. Dać na sito, żeby odciekły. Żółty ser zetrzeć na tarce o większych oczkach (jarzynowej). Pieczarki, paprykę i starty ser razem wymieszać. Tak powstałą mieszanką nadziewać kieszonki schabowe. Brzegi spiąć wykałaczką. Kieszonki panierować z obu stron najpierw w mące, potem w rozbełtanym jajku i na końcu w bułce tartej. Smażyć na rumiano na rozgrzanym tłuszczu na wolnym ogniu. Można podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub na zimno. Przed podaniem pamiętać o delikatnym wyjęciu wykałaczek.

2 komentarze: